Close search

Nejzajímavější stavby světa. Dánové bydlí v obří vlně, v Singapuru je květinový hotel

Wikimedia.com Zdroj: Wikimedia.com

Na světě existuje řada skvělých moderních budov. Staví se ocelové a skleněné domy, nebo naopak stavby v souladu s přírodou. Ty nejzajímavější vám právě přinášíme.

Nejdražší nádraží

Nádražní hala Oculus, kterou postavil v New Yorku architekt Santiago Calatrava, přišla město na téměř čtyři miliardy dolarů. Tato neuvěřitelná částka z ní děla nejdražší stanici na světě. Sněžně bílá budova, kterou rozhodně nelze přehlédnout, stojí na Dolním Manhattanu kousek od místa, kde se nacházely budovy Světového obchodního centra známé také jako "Dvojčata". Tyto mrakodrapy byly 11. září 2001 zničeny při teroristickém útoku.

Na dánské vlně

Dánsko se může pochlubit jedním z nejoriginálnějších obytných domů na planetě. Rezidenční projekt The Wave (Vlna, pozn. red.) spojuje v podobě vlny hned několik budov s byty. A aby majitelé neměli o spojení s přírodou ani na chvíli pochyby, tak budovy leží hned naproti vodní hladině v obklopení zeleně.

Vzdušná restaurace

Neobvyklá a designově svěží budova Brasserie 2050 láká všechny zájemce o netradiční restaurační zážitek. Tato pop-artová budova slouží jako restaurace v nizozemském městě Biddinghuizen. Její skutečně vzdušné prostory nadchnou milovníky přírodních krás.

Květinový hotel v Singapuru

Hotel Oasia, který se nachází v tzv. Business centru v jednom z nejdražším měst na světě, Singapuru, se může pochlubit osvěžující zelení, která je součástí jeho fasády. I když je tento hotel vybudován ze skla, betonu a oceli, díky zajímavému a chytrému designérskému řešení přináší do centra města jinak nedostačující zeleň a rostliny.

Newyorský Sklad soli

New York se může pochlubit další zajímavou budou, které má ryze praktické využití. Na ulici Spring Street totiž vybudovali zajímavý sklad soli (Salt Shed), který svojí hrubou betonovou strukturou připomíná ryze industriální budovu, přesto v kontrastu se prosklenými staveními ve svém okolí působí velmi monumentálně. Tento sklad uchovává přes 5 tisíc tun soli.

Skutečně tvůrčí univerzita

Americká Univerzita v Iowě nechala pro zájemce o umělecké studium vybudovat skutečně kreativní budovu. Fakulta Vizuálního umění se tak nyní může pochlubit zajímavou stavbou, na které si architekti dali opravdu záležet. Budova nabídne svým budoucím studentům mnoho prostoru a skutečně inspirativní vzhled pro jejich budoucí práce. Zájemci se zde mohou učit například tradiční umělecká řemesla, nebo pracovat s moderními multimediálními nástroji.

PODÍVEJTE SE VE FOTOGALERII NA NEJZAJÍMAVĚJŠÍ BUDOVY MODERNÍ ARCHITEKTURY.

Nejčtenější články