Close search

Nejstrašidelnější les Česka: Do tajemného Boru po setmění nesmíte. Straší tam duchové ztracených vojáků?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Česká republika oplývá mnoha děsivými místy, která jsou opředena legendami. K těm vůbec nejděsivějším patří jihočeský Branišovský les, též přezdívaný les Bor. Nachází se kousek za českobudějovickým sídlištěm Máj a místní vám řeknou, ať tam na výlet radši nechodíte. A rozhodně ne po setmění.

Epicentrum temnoty

Tragické události, ztracení vojáci, podezřelé stíny, světla, zvuky, dokonce i havárie UFO. Branišovský les, známý pod kratším názvem jako les Bor, má na bedrech snad všechny strašidelné legendy, které byste si mohli vymyslet. I díky tomu to zlověstně tiché houští při osobní návštěvě působí děsivě. Českobudějovičáci vám řeknou, že to je to nejhorší místo na procházku. A většinou k tomu přihodí i nějaký ten příběh, který se k lesu váže.

Známá je třeba příhoda z minulého režimu, kdy byl na území lesa vojenský prostor a sklad munice. Jednoho večera se tu navzájem postříleli vojáci, protože jeden z nich se měl proměnit v hrůzostrašnou nadpřirozenou bytost. Těsně před smrtí to vypověděl jediný člen jednotky, který to s těžkými zraněními přežil. Za tu noc mu navíc zešedivěly vlasy hrůzou.

Časová kapsa

Lidé, kteří Bor navštíví, mluví o nenadálém chladu a utichnutí větru po vstupu za jeho hranice. Někteří vylíčili, že při chůzi lesem měli pocit, že je někdo neustále sleduje, a že cítí brnění po celém těle. Obzvlášť silné jsou takové vjemy v blízkosti tzv. Stromu oběšenců. Je to skutečný strom, na kterém až podezřele často docházelo k sebevraždám. Konkrétní větev, na níž se nešťastníci věšeli, nakonec místní uřízli. Stojíte-li nedaleko něj, můžete prý ale slyšet hlas, který vám našeptává, ať ukončíte svůj život, nebo cítit, jak vás neviditelná síla tahá za ruku směrem k té pekelné rostlině.

Borský přízrak

Aby toho nebylo málo, les má i svůj vlastní přízrak. Někdo z něj vidí jen žhnoucí rudé oči, které zírají z tmavých zákoutí, další lidé ale prý zahlédli vysokého rytíře v tmavém brnění a širokém černém klobouku. Prý je to duch ochránce – nikoliv však návštěvníků hvozdu, ale naopak zla, které v něm číhá. Zároveň tu také má strašit celá vesnice duší lidí, kteří obývali středověkou obec, jež místo lesa stála už ve středověku. Byla ale obklopena mnoha bažinami, v nichž se izolovaní nešťastníci nakonec všichni utopili.

Jste-li milovníky záhad, jistě jste seznali, že toto milé, vřelé místečko je ideálním místem pro vás. Opravdu to ale není destinace pro bojácné jedince. Místo navštěvujte skutečně jen na vlastní nebezpečí.

Nejčtenější články