Close search

Nejste spokojeni s výplatou? Přečtěte si, jak si správně říct o vyšší plat

Pixabay Zdroj: Pixabay

I když jsou mnozí zaměstnanci se svojí prací spokojeni, většina z nich je přesvědčena, že by si zasloužila vyšší finanční ohodnocení. Rozhovor se šéfem o zvýšení platu může být velmi náročný a výsledek je vždy nejistý. Je ale několik způsobů, jak dosáhnout požadovaného cíle při obdobné konverzaci. Jak si tedy nejlépe říct o vyšší plat a jakým větám se naopak vyhnout?

Mnoho zaměstnanců si ve své práci cenní nejrůznějších pozitivních hodnot a situací, které je udržují spokojenými a loajálními vůči jejich společnosti. Avšak finanční ohodnocení často mezi tato pozitiva nepatří a velké množství pracovníků věří, že za své výkony by si zasloužili vyšší plat. Jak si o něj ale správně říct?

Správné načasování

Jedním z nejdůležitějších aspektů, které mohou ovlivnit výsledek rozhovoru o platu se šéfem, je správné načasování. To totiž mnohdy rozhoduje o všem. Pro jednání o zvýšení platu si proto pečlivě vyberte čas a hlavně se snažte nic neuspěchat. Někdy může být lepším řešením několik týdnů počkat, ale ve výsledku dosáhnout svého.

Nic osobního

Při rozhovoru s nadřízeným ohledně zvýšení platu se vyhněte jakýmkoliv argumentům, které se zakládají na vašem osobním životě. Rozhodně není dobré, pokud vám nezbývají peníze na to, abyste v létě vyrazili na dovolenou, avšak toto zdůvodnění nemůžete použít při jednání o zvýšení platu. Raději se během rozhovoru se šéfem zaměřte na to, jakým přínosem pro společnost byl váš pracovní výkon a jakých úspěchů jste v zaměstnání dosáhli.

Žádné útoky

Pokud máte tři roky stále stejný plat jako ve chvíli, kdy jste do zaměstnání nastupovali, vaše rozhořčení je na místě, avšak jednání s nadřízeným byste neměli začínat větou, že „jste již několik let nedostali přidáno“. Není totiž problémem vašeho šéfa, že vy sami jste si o zvýšení platu neřekli a také mu rozhodně nebude příjemné, že na něj hned na začátku jednání budete útočit. Místo toho si připravte silné argumenty, proč si zvýšení platu zasloužíte.

Srovnávání ne

Určitě se v průběhu rozhovoru s nadřízeným vyhněte srovnávání svého platu s ostatními kolegy. Výše platu je totiž soukromou záležitostí každého zaměstnance a tím pádem by jste neměli ani podobnou informací disponovat. Ke všemu každý pracovník dostává takové finanční ohodnocení, na kterém se se svým zaměstnavatelem dohodl a které odpovídá jeho nárokům.

Na závěr

Při konverzaci s nadřízeným, během které budete řešit výši svého platu, je důležité, abyste si vybrali vhodný čas, musíte mít dobré argumenty, proč si přidat zasloužíte a také si připravte příklady svých úspěchů, které přispívají k dobrému jménu vaší společnosti. Jednejte s nadřízeným klidně, věcně a řekněte si reálnou částku, která se může pohybovat kolem 15 procent z hrubé mzdy. V takovém případě budete mít šanci zvýšení platu úspěšně vyjednat.

PŘEČTĚTE SI V NAŠÍ GALERII, JAK SI ŘÍCT O VYŠŠÍ PLAT:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu