Close search

Začínali po garážích, dnes se topí v miliardách. Příběhy lidí, kteří odstartovali světový byznys jako teenageři

Wikimedia Zdroj: Wikimedia

Za výdělečnými nápady nemusí vždy stát zkušení podnikatelé. Mnozí mladí lidé se mohou pochlubit vynikajícími nápady a startupy, které postupem času přerůstají ve výdělečné konglomeráty. Které nejslavnější firmy na světě jejich majitelé založili na prahu dospělosti?

Velký úspěch, kromě vynikajícího nápadu a pracovitosti, potřebuje také značnou dávku příznivých okolností. Moderní doba přeje mladým podnikatelům, a proto mnohé globálně úspěšné společnosti vydělávající miliardy dolarů založili právě oni.

Mark Zuckerberg, Facebook

Jeden z nejslavnějších příkladů mladého a úspěšného podnikatele je zcela jistě CEO a zakladatel sociální sítě Facebook. Nehledě na problémy se sdílením soukromých informací, které Facebook neustále řeší, tato společnost se řadí mezi největší a nejúspěšnější. Zuckerberg dostal nápad založit sociální síť v pouhých 19 letech, když ještě studoval na Harvardské univerzitě. Školu sice nedokončil, opustil studia, aby se plně mohl věnovat rozvoji společnosti, ale nyní patří mezi nejbohatší lidi na světě s majetkem okolo 63,1 miliardy dolarů (1,41 bilionu korun).

Michael Dell, Dell Inc.

Zakladatel a CEO počítačového giganta Dell začal podnikat ve věku 19 let, když ještě studoval na Texaské univerzitě. V roce 1984 mladý Michael přetavil svoji vášeň k technologiím do praxe a upravoval počítače za peníze, což mu v té době vydělávalo okolo 80 tisíc dolarů. Později opustil univerzitu a věnoval se byznysu na plný úvazek. Společnost Dell Inc. má dnes odhadovanou hodnotu okolo 45,2 miliardy dolarů a majetek samotného zakladatele je okolo 25,6 miliardy dolarů (574 miliard korun).

Fred DeLuca, Subway

Zakladatel fastfoodu Subway začal podnikat v roce 1965 v pouhých 17 letech. DeLuca potřeboval peníze na studia, a proto se rozhodl založit vlastní společnost. První menší restauraci s názvem Pete's Super Submarines otevřel ve státě Connecticut a Fred si musel na její zprovoznění půjčit okolo 1000 dolarů od rodinného známého Petera Bucka. Nyní má Subway pouze v USA přes 24 tisíc poboček a DeLuca působil ve společnosti jako její ředitel až do své smrti v roce 2015.

Matt Mullenweg, WordPress

V roce 2001 vytvořil Michel Valdrighi jednoduchou platformu b2/cafelog. Matt Mullenweg platformu používal pro tvorbu svého blogu, ale nebyl s ní spokojen kvůli technickým problémům, se kterými se během práce setkával. Proto se rozhodl vytvořit svoji vlastní verzi b2/cafelog, ze které se později stala platforma známá po celém světě jako WordPress. Dnes ji používá více než 400 milionů lidí po celém světě a je díky ní vytvořeno více než 20 miliard webových stránek.

PODÍVEJTE SE NA SLAVNÉ SPOLEČNOSTI A JEJICH ZAKLADATELE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články