Close search

Nejíte kapra? Nevadí. Jaké alternativy mají Češi nejraději

pixabay Zdroj: pixabay

Nejste fanoušci tradičního kapra na Vánoce, ale nechcete je “odbýt” obyčejným kuřecím řízkem? Kapr má v sobě hodně kostí a jeho maso má poněkud “bahnitou” strukturu, proto jsme pro vás vybrali alternativy, které budou hodni Vánocům a navíc se vyhnete katastrofě, kdy se vám zapíchne kost do krku.

Losos

Losos je u Čechů velmi oblíbený a nejen u nich, losos patří k nejprodávanějším rybám na světě. Výhody lososa spočívají v tom, že nemá kosti a není cítit rybinou ani bahnem, jako kapr. Jako alternativa rybího vývaru můžete na Štědrý život připravit tataráček z lososa.

Jako hlavní chod je potom možnost lososa upéct na másle nebo usmažit. Nejlepší je z ryby udělat filety 4-5 cm široké. Pokapejte je citronovou šťávou, osolte nejlépe mořskou solí, opepřete a přidejte čerstvé bylinky. Poté nechte hodinu uležet  v lednici. Poté ho buď upečte nebo usmažte na másle.

Pstruh

Oblíbenou sladkovodní rybou je pstruh potoční nebo duhový. Je to menší dravá ryba, která žije v potocích a díky tomu není tolik cítit rybinou. Výhodou je krásně pevné maso, kterému stačí jednoduchá úprava. Můžete ho péct nebo v troubě nebo na pánvi. Nejlepší je připravený jenom jednoduše na bylinkovém másle. Smíchejte máslo s nasekanou petrželkou, pestem z medvědího česneku, solí a pomažte jím vnitřek pstruha i kůži. Pečte na pánvi nebo v troubě.

Treska “Wellington”

Tento způsob úpravy masa je tradiční pro hovězí maso. Nicméně je to pochoutka i ve spojení s rybím masem. Ideální ryba pro tuto úpravu je treska, u které hrozí, že se filet rozpadne. Vyválejte dostatečně velké čtverce listového těsta, do nich vložte osolený a opepřený filet pokapaný citronovou šťávou, můžete posypat koprem. Pokud máte rádi houby, můžete na horní část filetu nakrájet žampiony. Filet pečlivě zabalte a těsto potřete žloutkem. K tresce se výborně hodí brambory.

 

Nejčtenější články