Close search

Nejčastější chyby při pečení cukroví a jak se jim vyhnout

archív autora Zdroj: archív autora

Těšíte se na pečení cukroví, ale máte obavy z nevydařených pokusů. Každému se jistě někdy nějaké to vánoční pečivo nepovedlo. Prozradíme vám, jak se vypořádat s nejčastějšími pečícími karamboly.

Těsto se lepí

Přestože jste postupovali přesně podle receptu, těsto je lepivé a špatně se s ním pracuje? Někdy za to může jiná konzistence medu, větší vejce nebo prostě máte trochu odlišně odměřené ingredience. Rozhodně neházejte flintu do žita. Lepší než přidávat další mouku do těsta, je důkladně pomoučit vál i váleček. Při práci s těstem si posypte moukou ruce. A při válení těsta ho několikrát otočte a poprašte vál pod plackou znovu moukou.

Linecké cukroví není dostatečně křehké

Stává se vám to obzvlášť u posledních upečených plechů? Vysvětlení je snadné, čím častěji znovu rozvalujete těsto, tím víc nadbytečné mouky na sebe nalepí a to mu ubírá na křehkosti. Proto se snažte vykrajovat tvary co nejblíže u sebe. Někdy je lepší malý zbytek několikrát použitého těsta raději vyhodit, než znovu použít s čerstvým dílem z lednice.

Sražený krém

Velmi častý problém obzvlášť u máslových krémů, které u vánočního cukroví převládají. Základem úspěchu jsou suroviny zahřaté na stejnou teplotu. Proto si ještě před přípravou vyložte všechny ingredience na kuchyňskou linku, ať mají čas se ohřát na pokojovou teplotu. Pokud se vám krém přesto srazí, rozhodně ho nemusíte vyhazovat. Dejte ho v misce do vodní lázně, kterou přivedete k varu a důkladně míchejte. Jakmile tuk začne řídnout, odstavte ho a znovu umíchejte do hladkého krému.

Lepící a matná čokoládová poleva

Čokoládu vždy rozpouštějte v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni, jinak se velmi snadno připálí. Vždy ji řeďte ztuženým stoprocentním tukem podle hustoty, ale nikdy nepřesahujte více než 20 % tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou. Příliš hustou polevu zředíte horkou vodou, ale opatrně, pokud přidáte vody moc, bude poleva špatně tuhnout a zůstane lepkavá.

Pracny nejdou vyklepnout

Ať klepete, jak klepete, nejdou ven nebo se jen lámou a drolí? Základem je formičky důkladně vymazat. Říká se, že aby šly pracny dobře vyklopit, nemají se formy nikdy umýt, pouze vytřít ubrouskem nebo utěrkou. Samozřejmě je ideální vyklápět cukroví hned po upečení, jakmile ho vyndáte z trouby. Někdy si pomůžete, když ho položíte na vlhkou utěrku, pracny se trochu odlepí od stran a povolí.

Přejeme hodně pečících úspěchů.

Nejčtenější články