Close search

Nejbohatší filmové postavy všech dob. Mezi miliardáři je kačer, chamtivý drak i žena toužící po ovládnutí světa

Walt Disney Company Zdroj: Walt Disney Company

I když jde o fiktivní postavy, jejich jmění není neomezené a v porovnání s reálnými miliardáři dokonce o něco zaostávají. Zato jsou o poznání pestřejší. A často i zábavnější.

Někteří z nich byli vymyšleni před mnoha dekádami, v dobách, kdy jim na vrchol žebříčku boháčů stačilo mít jmění v milionech. Bohatnoucí planeta ale i je postrčila o několik řádů výš a dnes jsou miliardáři. I tak by se ale jednička z následujícího přehledu mezi těmi skutečnými miliardáři octla až na pátém místě. S tím, že šéf Amazonu Jeff Bezos má se 117 miliardami (přibližně 2,9 bilionu korun) téměř dvojnásobek.

Kačer vládne

Už od dob prvních přehledů nejbohatších fiktivních postav se drží na vrcholu chlápek, který se vypracoval skutečně od píky. Strýček Skrblík začínal jako mladý kačer čištěním bot v Glasgowě, hledal zlato na Klondiku a vůbec procestoval celý svět, až zakotvil v Kačerově s obřím trezorem, v němž si dopřává uklidňující koupele v horách zlaťáků. Jeho majetek má celkovou hodnotu 65,4 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun).

Legendární výtvarník Carl Barks modeloval Skrblíka podle Ebenezera Scroogea (někdy je u nás překládán i jako Ebenezer Vydřigroš nebo Skruž) z Vánoční koledy Charlese Dickense. I jeho původní jméno na to odkazuje - Scrooge McDuck. Je to starší nerudný opeřenec, který ale má dost páry a fištronu, aby v podnikání nebo objevování zapomenutých pokladů porazil i o několik generací mladší protivníky různých zvířecích druhů. Postupem se z něj stal sice občas stále nerudný, ale jinak rodinně založený pán. Pokud o něm chcete vědět víc, v českém překladu předloni vyšla úžasná sbírka příběhů Život a doba Skrblíka McKváka.

Druhý v žebříčku také není lidského původu. Je ním totiž drak Šmak z knížky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky od J. R. R. Tolkiena. Zatímco Skrblík se ve zlaťácích jenom koupe, on na nich spí a zrcadlí se mu na šupinách. Není úplně jasné, jaké jmění se mu v obrovské jeskyni pod Osamělou horou povedlo nasbírat, ale odhaduje se, že má hodnotu přibližně 54,1 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun).

Miliardářští podivíni

Na rozdíl od žebříčku opravdových miliardářů, kde je první žena, Alice Walton, až na jedenáctém místě (53,2 miliardy), mezi fiktivními se jedna dáma proboxovala o něco výš. Máma ze seriálu Futurama, od tvůrce Simpsonových Matta Groeninga, vlastní společnost MomCorp, která má monopol na výrobu robotů. Díky tomu se její majetek pohybuje ve výši 15,7 miliardy dolarů (392 miliard korun) a je na šesté příčce. Navenek hodná babička ale často potají spřádá plány na ovládnutí světa.

A ani zbytek pelotonu nespadá zrovna do škatulky s nápisem normální. Třetí je tři sta let starý upír Carlisle Cullen z díla Stephenie Meyer, respektive Twilight sagy, který se zavázal, že bude pít jenom krev zvířat. Oliver “Daddy” Warbucks je bohatý obchodník, u kterého má strávit Vánoce sirota Annie. Nejdřív dívku vyhání, ale pak si najde cestu do jeho srdce. Pochází z téměř sto let starého komiksového stripu a kromě divadelních adaptací má i několik filmových verzí. V té nejznámější z roku 1982 ho hraje Albert Finney, v zatím poslední převzal roli před šesti lety Jamie Foxx.

Následuje Ming Nemilosrdný, mimozemský imperátor z béčkového sci-fi Flash Gordon (1980). Ming by potřeboval update, neboť na to, že vládne planetě Mongo a přilehlému vesmíru, má prý majetek jen ve výši 20,9 miliardy pozemských dolarů (523 miliard pozemských korun).

Nejmladší člen desítky

Osmý a nejmladší člen desítky je Artemis Fowl II., syn z rodiny zlodějů, který toto povolání podědí. A aby to bylo ještě víc neobvyklé, loupí v pohádkových zemích plných podivných bytostí. Fowlovy příběhy od Eoina Colfera vyšly i v češtině. Bohužel se nová velkorozpočtová filmová adaptace Artemisových dobrodružství patrně moc nepovedla, protože zamíří rovnou na online platformu Disney+.

Poslední tři muži mají leccos společného. Mají styl, umí si bohatství užít a jsou v jistém smyslu všichni vizionáři. Ať už jde o komiksového hrdinu Tonyho Starka alias Iron Mana, tiskového magnáta Charlese Fostera Kanea z legendárního filmu Občan Kane (1941) nebo miliardáře s pohnutým osudem, Jaye Gatsbyho, který se ze stránek románu Velký Gatsby od Francise Scotta Fitzgeralda přepracoval několikrát i do filmu a nosil tváře největších hvězd své doby - Roberta Redforda a Leonarda DiCapria.

NA JMĚNÍ FILMOVÝCH MILIARDÁŘŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj: moneyinc.com

Nejčtenější články