Close search

Nechtěné rady, spory o výchovu vnoučat: Jak mít v dospělosti dobrý vztah s rodiči

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Vztahy s rodiči se mění již během dospívání, kdy každý z nás má potřebu trochu rebelovat. V dospělosti někteří lidé zjistí, že se jejich pohled na rodiče zlepšuje, a to díky změnám v rovnováze moci a tím, že s nimi již nežijí. Pro jiné to naopak může být těžší, protože si nejsou jisti, jak komunikovat rovnocenně, nebo mají pocit, že se k nim rodiče stále chovají jako k dětem. Pokud si nejste jisti, jak udržet dobré vztahy s rodiči po dosažení dospělosti, měli byste přemýšlet o tom, jaký vztah k nim chcete mít a co od takového vztahu očekáváte, říkají psychologové.

Jako dospělí

Vaši rodiče nikdy nepřestávají být vašimi rodiči, ale přichází čas, kdy jste dospělí a musíte se postarat o vlastní život. Stále na ně můžete pohlížet jako na své rodiče, kteří tu jsou vždy v časech, kdy potřebujete jakkoliv pomoct, ale zároveň jste již na stejné úrovni jako oni. Už jste všichni dospělí, takže si můžete vytvořit vyváženější vztah. Mohli byste spolu mluvit o něco víc jako přátelé, i když stále existují věci, které byste spolu nemuseli (a často ani neměli) navzájem sdílet.

Neskrývejte frustraci

Vaši rodiče mohou mít jedinečnou schopnost obtěžovat vás způsobem, který nikdo jiný neumí. Samozřejmě, že by o vás mohli říct totéž. Pamatujte ale, že věci, které vaši rodiče dělají a vás to obtěžuje, není dobře ignorovat. Často je nejlepší zabývat se těmito drobnými nesoulady tím, že své rodiče oslovíte. Mohli byste je požádat, aby něco přestali dělat, nebo se o to přinejmenším snažili. Alespoň uvidí váš názor na věc. Ne všechno je však nezbytně nutné převést do konfrontace. Některé nepříjemné věci je lepší ignorovat místo toho, aby z nich vznikl velký problém. 

O rady žádejte, jen když je skutečně potřebujete

Jít k rodičům pro radu je zvyk, který může být těžké zlomit. Pokud víte, že vám mohou pomoci, zavolat jim o radu, jak něco uvařit nebo opravit auto, se často jeví jako skvělé řešení. Ale pokud jde o hlubší životní poradenství, buďte opatrní a žádejte je o názor jen v případech, kdy je to nutné. Pokud si nejste jisti, že chcete slyšet, co mají na srdci, o radu nežádejte. Někteří lidé žádají o názor své rodiče, protože opravdu očekávají jen nějaké schválení dalšího postupu. Pokud je to to, co hledáte, je nejlepší se od takových žádostí o rady odklonit.

Pomoc poskytujte, jen když je potřeba

Jak všichni stárneme, získávají naše vztahy na vyrovnanosti. Někdy se ale může zdát, že když rodiče stárnou, začínají jít vztahy jiným směrem - k větší závislosti na vás. Jak matce a otci přibývají léta, mohli by začít být méně schopní a vyžadovat nějakou formu pomoci. Mnohdy stačí jen to, že budete diskutovat o jejich možnostech a naleznete cestu, která by jim život mohla usnadnit. Můžete jim pomoci s technologickými problémy, domácími pracemi nebo možná penězi.

Základem je správná komunikace

Kolik času stráveného komunikací s rodiče je optimum? Je už přes čáru mluvit s nimi každý den, každý týden nebo snad jen jednou za měsíc? Každý to má jinak, ale důležitou věcí je najít rovnováhu, která vyhovuje oběma stranám. Důležité je udržet kontakt, ale zároveň si nechat místo pro vlastní život.

Stanovte si hranice při výchově vnoučat

Někdy to vypadá, že prarodiče milují svá vnoučata více než jejich vlastní děti. Vnoučatům sice nejsou rodiči na plný úvazek, ale láska se jim dostává stejně velká. Někteří prarodiče přitom nejsou ochotni jen tak sedět a dívat se na vlastní děti, jak vnoučata - ty malé caparty - vychovávají. Nemohou si pomoci a vyjádří svůj názor nebo udělají věci  vlastním způsobem. Pokud zjistíte, že je to problém, je třeba nastavit některá pravidla, kdy chcete slyšet názor rodičů a kdy naopak chcete, aby respektovali vaše rozhodnutí.

Chovejte se tak, jak chcete, aby se chovali k vám

Kdykoliv se snažíte vybudovat silný vztah s ostatními lidmi, je důležité si uvědomit, jak chcete, aby s vámi zacházeli. Pokud chcete mít rovný vztah s rodiči, musíte jim dát stejný respekt, jaký chcete, aby dali oni vám. Také stojí za to zvážit, jak chcete, aby se k vám chovali, když jste starší. Možná ještě nejste v této fázi života, ale jednoho dne tam budete. Můžete mít skvělý vztah s rodiči i v dospělosti. Někdy to však může vzít trochu více úsilí.

Nejčtenější články