Close search

Nebezpečná manipulace: Jak ji poznat a ochránit se před ní?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Jakmile člověka poznáte trochu blíž, není tak těžké vnutit mu pocity, kvůli kterým si bude připadat jako loutka v maňáskovém divadle.

Jak je vůbec možné, že někteří lidé dokáží přimět druhé osoby dělat věci, které vlastně na začátku vůbec dělat nechtěli?

To, že je člověk někým manipulován, si bohužel nemusí vůbec uvědomovat, protože manipulace je prováděna opravdu šikovně. Manipulovaná osoba má pouze pocit, že dělá činnosti nebo rozhodnutí, která jí jsou proti srsti. Až třeba po pár letech může zjistit, že podlehla silnému vlivu třetí osoby.

Odhalit manipulaci je ale velmi náročné. Existuje několik druhů manipulace a většina jedinců se během svého života setká alespoň s jednou z nich.

Nečekané prosby

Pokud například za vámi přijde člověk, který vás laskavě požádá o pomoc, většina lidí v takovém případě prosbě vyhoví. Ten samý člověk ale opět dorazí o týden později a žádá o to samé. Časem se z podobného postupu stane zvyk a vy úkol přijmete za svůj. Zmizí všechen vděk a manipulátor na vás nabaluje více a více úkolů.

Jakmile se snažíte vymanit z těchto pout, začne na vás manipulátor naléhat a může padnout otázka: „Proč to nechceš udělat, když jsi to doteď dělal?“, nebo „Ty jsi se tak hodně změnil.“ Tato slova mají za úkol ve vás vyvolat špatný pocit a dovést vás do stavu, ve kterém vás manipulátor chtěl mít.

Dalším případem může být to, že za vámi přijde člověk s prosbou o pomoc. Vy budete souhlasit, že někdy pomůžete, ale manipulátor na vás s prosbou vyrukuje třeba za týden a nezapomene dodat větu. „Jak jsi mi minulý týden sliboval, mohl bys tedy...“. Vy mu samozřejmě vyhovíte, protože chcete splnit svůj slib a to, že máte naplánovanou rodinnou oslavu, vůbec neřešíte.

Jak se elegantně bránit?

Než věci odsouhlasíte, pozorně naslouchejte a pokládejte otázky. Tak lépe zjistíte, o co dotyčnému jde. Jestliže se vám opakuje stejná situace stále dokola, připravte si jasné argumenty. A co je nejdůležitější? Ať už se děje cokoli, zachovejte chladnou hlavu a klid.

Nejčtenější články