Close search

Ne všichni na koronaviru prodělávají. Jeff Bezos je za poslední měsíc o 5,5 miliardy dolarů bohatší

Wikipedia Zdroj: Wikipedia

Technologický miliardář Jeff Bezos je nejbohatší člověk planeta a má možnosti, o jakých se nesní nejen běžným lidem, ale i mnoha politikům. A umí je šikovně využít.

Byť zbytek světa řeší, jestli bude po zvládnutí pandemie mít ještě práci, bydlení a jak bude vypadat svět poté, na planetě jsou lidé, kteří takové "banality" řešit nemusejí. Jedním z nich je i šéf Amazonu Jeff Bezos, jehož majetek zvýšil od ledna hodnotu o 5,5 miliardy dolarů (přibližně 137 miliard korun).

Jak na to?

V polovině března zaznamenaly kvůli koronaviru globální akciové trhy jedny z největších propadů za celou dobu existence. Pro dlouhodobé investory možnost přikoupení za nízké ceny, pro ty ostatní stres, panika a nesmyslné výprodeje se ztrátou.

Minulý týden se ukázalo, že manažeři velkých společností prodali pět týdnů před tím, než se z koronaviru stala globální pandemie a v podstatě shodila trhy z útesu, podíly ve společnostech za 9,2 miliard dolarů (230 miliard korun). Následoval pokles trhů v průměru o 30 procent a oni se tímto krokem vyhnuli ztrátě hodnoty majetku přibližně o 1,9 miliardy dolarů (47,5 miliardy korun).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jeff Bezos (@jeffbezos),

Spekulace s akciemi

Jedním z nich byl i Jeff Bezos, který v prvním únorovém týdnu pustil na trh akcie Amazonu za 3,4 miliardy (85 miliard korun). Hodnota jedné akcie byla tehdy kolem 2050 dolarů a následný pád je poslal až k 1676 dolarům. Dnes se cena jedné akcie pohybuje na úrovni 1900 dolarů, stejně jako na začátku roku, takže prostým držením portfolia by miliardář prakticky nic netratil.

Jenže díky prodeji v pravý čas, když trhy rostly velkou rychlostí, ušetřil, a ještě dosáhl zajímavého zhodnocení. Aktuálně totiž vlastní majetek ve výši 117 miliard dolarů (2,9 bilionu korun), co je o 5,5 miliardy (138 miliardy korun) víc než na začátku roku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jeff Bezos (@jeffbezos),

Do vesmíru

Není jisté, jestli vsadil na intuici, nebo mu to předpověděl některý z obchodních modelů, které mají v Amazonu na takové úrovni, že vědí, co a jak se bude prodávat za několik let. Bezos už delší dobu prodává měsíčně akcie za stovky milionů, aby měl prostředky pro svůj koníček - společnost Blue Origin, se kterou se chystá dobýt vesmír a posílat do něj i civilní posádky. V takovém objemu ale prodával poprvé. Zbavil se totiž přibližně tří procent svého podílu v Amazonu.

Byť se občas ukazuje, že Bezosovi trošku chybí empatie, v těchto těžkých časech se zachoval tak, jak se na muže jeho postavení sluší. Vyhlásil, že přijme 100 000 nových zaměstnanců a vyzval hlavně lidi propuštěné z krachujících restaurací, aby se přihlásili do Amazonu. Rovněž zvýšil hodinou mzdu, která byla dlouho terčem kritiky, a zavedl různá zdravotní a bezpečnostní opatření na ochranu svých pracovníků.

Kde a jak žije Jeff Bezos? Podívejte se do GALERIE:

 

Nejčtenější články