Close search

Návrat fyzických trestů pro děti: Jak to vidí odborníci?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Škoda rány, která padne vedle. Určitě jste tuhle větu mnohokrát slyšeli z úst svých rodičů. A po liberální vlně výchovy, kdy hlavní slovo v rodině mělo dítě, se současný trend výchovy vrací k fyzickým trestům. Podle velké části odborníků fyzické tresty k výchově patří. Jaký je váš názor?

Rodičovská výchova se neustále vyvíjí. Od drsné sparťanské výchovy, kdy byla slabá nemluvňata házena ze skály, přes trestání rákoskou až po volnou výchovu domluvou, kdy si dítě jednoduše dělalo, co chtělo. Zastánci volné výchovy po pár letech zaznamenali selhání. Takto vychovávané děti nemají žádné hranice, rodičům přerůstají přes hlavu a domluvy nestačí. Pomůže tedy návrat zpět k účinnému a jednoduchému systému pár facek?

S kladnými ohlasy odborníků a pediatrů na fyzické tresty přišel odborný magazín Rodičovství: Věda a praxe (Parenting: Science and Practice). Odborníci jsou v něm jednoznačně pro tvrdou disciplínu. Nepodporují tresty zavánějící týráním, ale zastávají se podle nich nejúčinnější metody pro srovnání si svého potomka a to tzv. metodu cukru a biče.

Dítě si musí uvědomit, že za každým prohřeškem následuje trest. Stejně tak za každým jeho úspěchem následuje pochvala.

Zastánci liberální výchovy se ohrazují, že tvrdá disciplína s fyzickými tresty vede k větší neposlušnosti, antisociálnímu chování a agresi v dospělosti. Proti tomu se však magazín brání výzkumem, který udává procento takto ovlivněných děti jako velmi mizivé. A dodává, že je velmi důležité, pokud vy sami uděláte chybu a neprávem potrestáte své dítě, omluvit se mu. Jedině tak z vašeho dítka vyroste slušně vychovaný a sebevědomý jedinec.

Jak vychováváte své děti vy? A je podle vás správná výchova rodičů, kteří ani nedokáží na děti zvednout hlas a nechají je vesele skákat lidem po hlavě?

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu