Close search

Náročné natáčení snímku Skleněný pokoj. Jak filmaři chránili vilu Tugendhat před zničením

Česká televize Zdroj: Česká televize

Do českých kin se řítí dlouho očekávaná jarní novinka režiséra Julia Ševčíka. Film Skleněný pokoj bude mít premiéru už 12. března, a práce na dokončení snímku finišují hektickým tempem! Přečtěte si, jaká bezpečnostní opatření se musela dodržovat při natáčení ve slavné brněnské vile Tugendhat, a podívejte se na unikátní snímky z filmu.

Film se natáčel v loňském roce celkem 33 dní nejen ve vile Tugendhat, ale také na dalších místech v Brně, dále v Praze, Plzni, na zámku a v zámeckém parku Lednice nebo na Chateau Kotěra.

Důsledná ochrana vily

Děj snímku se točí kolem slavné vily Tugendhat v Brně. Výjimečnou funkcionalistickou stavbu postavil ve svahu na brněnských Černých Polích německý architekt Ludwig Miese van der Rohe pro bohatý manželský pár Gretu a Fritze Tugendhata. Vila je od roku 2001 zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO, a tak se filmaři potýkali s celou řadou omezení. 

Na podlahu legendárního Skleněného pokoje například museli položit nové barevně identické lino, aby se to původní nepoškodilo, postaveny byly i falešné příčky. I tak musel celý štáb nosit po dobu natáčení návleky. Každý člen štábu pak byl označen páskou, celý objekt hlídala ostraha.  Ve vile se samozřejmě nesmělo jíst ani pít a pohybovat se všichni museli jen s největší opatrností. Nikdo se třeba nesměl opírat o stěny, aby se nepoškodily. Pro natáčení scén z 30. let byl z drtivé většiny použit původní nábytek vily Tugendhat. Pro scény z války a 60. let  byl navezen nábytek odpovídající době děje.

Rozbité okno

V jedné z klíčových scén je ve vile Tugendhat rozbito okno. Scéna se natáčela tak, že původní okno bylo díky důmyslnému mechanismu zasunuto a na jeho místo byl instalován falešný okenní rám, jehož sklo se rozbije. K dokonalosti celé iluze pak přispělo ještě trikové studio.

Film byl natočetn podle románu Simona Mawera Skleněný pokoj, který se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houten, Hanna Alström nebo Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

Nejčtenější články