Close search

Nález rekordních drahokamů zrodil nového afrického milionáře. Postaví školu pro chudé

Tanzanské ministerstvo energetiky a minerálů Zdroj: Tanzanské ministerstvo energetiky a minerálů

Na severu Tanzanie byly objeveny rekordně velké tanzanity, co jsou unikátní místní drahé kameny. Jejich majitel si obrovské jmění nenechá pro sebe, ale podpoří místní komunitu.

Tanzanit, jak název napovídá, se vyskytuje pouze v Tanzanii, jde proto o jeden z nejvzácnějších kamenů na Zemi. Jeho hodnota se odvíjí od barvy a jasnosti. Čím jsou tyto kvality lepší, tím je dražší.

Přes noc milionářem

Zítra se uskuteční velká párty," řekl pro BBC šťastný majitel dolu, dvaapadesátiletý Saniniu Laizer, který za nález inkasoval od místní vlády 7,74 miliard tanzanských šilinků, co je v přepočtu asi 80 milionů českých korun. Byla z toho natolik velká událost, že mu v přímém televizním přenosu pogratuloval také prezident John Magufuli.

Důvod, proč kameny skončily v rukou vlády, je ten, že jde o dosud největší objevené tanzanity. Prezident údajně nařídil úředníkům, aby je koupili a umístili do národního muzea v nejlidnatějším městě země, Dar es Salaam, které je jejím ekonomickým i kulturní centrem. Tam je budou ukazovat turistům jako důkaz, že Tanzanie je bohatá.

Laizer by za utržené prostředky chtěl postavit obchodní centrum a školu, protože ve městě žije spousta chudých lidí, kteří si nemohou dovolit poslat děti do školy. „Nejsem vzdělaný, ale mám rád, když se věci dělají profesionálně. Takže bych byl rád, kdyby moje děti podnikaly profesionálně,“ dodáva. Přes vzdělanostní hendikep ale Laizer má dostatek zkušeností na to, aby věděl, co si opravdový byznys vyžaduje - soustředění, odhodlání, tvrdou práci a důslednost.

Od krav k tanzanitu

Dva tmavé, modrofialové drahokamy jsou asi 30 centimetrů dlouhé a 10 centimetrů široké. První z nich váží 9,27 kilogramu a druhý 5,133 kilogramu. Podle Laizera bude desetina výnosu z jejich prodeje rozdělena mezi zaměstnance dolu.

Sever Tanzanie je je jediné místo, kde lze těžit tanzanit, jenž byl poprvé objeven v roce 1967. Než tady v dubnu 2018 postavili ochranné zdi proti přeshraničnímu pašování, ztratilo se prý až 40% nálezů. Stát loni zřídil také obchodní centra, aby umožnil drobným horníkům prodávat své drahokamy a zlato přímo vládě, co by podle místních aktivistů mělo zlepšit podmínky v odvětví.

Laizer se na práci v dolu sám přímo neangažuje, má na to víc než 200 zaměstnanců. Tento druh byznysu nastartoval díky výdělkům z velkochovu dobytku a zemědělství.

Zdroje: theguardian.com, ladbible.com, news.sky.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu