Close search

Místa milovaná filmaři: Kde leží Mordor z Pána prstenů, co inspirovalo Avatar

Archiv Zdroj: Archiv

Když se v mladý hobit Frodo Pytlík v podání Elijaha Wooda vydal na cestu k Hoře osudu do země Mordor, měl mít správně v kapse vízum na Nový Zéland. Právě kolem zdejší sopky Tangariro se totiž "mordorské" scény ve snímku Pán prstenů natáčely. Jaká další kouzelná místa učarovala filmařům? Rozhodně stojí za návštěvu, i když zrovna nemáte v ruce kameru...

1. Národní park Zhangjiajie, Čína

Dechberoucí národní lesní park Zhangjiajie (Čang-ťia-ťie) se nachází v provincii Chu-nan v Číně. Je to jeden z několika národních parků uvnitř scénické oblasti Wu-ling-jüan, která je od roku 1992 součástí světového dědictví UNESCO. Dlouhá léta je inspirací pro různé umělce. A pokud vám fotografie připomínají záběry z filmu Avatar, trefili jste se správně. Právě zde se tvůrci nechali inspirovat, aby na planetě Pandora „vytvořili“ tzv. Létající hory. Jeden z pískovcových sloupů vysoký téměř 1,1 kilometrů byl dokonce oficiálně přejmenován na Avatarskou horu.

 

2. Sopka Tongariro, Nový Zéland

Tongariro je sopka, která je v současnosti neaktivní a nachází se na severním ostrově Nového zélandu. Od roku 1990 je součástí seznamu přírodního dědictví UNESCO. V okolí sopky byly natáčeny části trilogie Pán prstenů. Konkrétně to byly záběry ze země Mordor. Rozeklané sopečné skalní útvary a nehostinná krajina byly ideálním místem pro vytvoření syčící pustiny Mordoru, domov Saurona.

3. Plitvická jezera, Chorvatsko

Tato jezera jsou nejznámějším národním parkem v Chorvatsku. Nachází se mezi městy Karlovac a Zadar a tvoří je 140 vodopádů, 20 jeskyň a zřídel. Můžete zde potkat medvědy, lišky, srny a divoká prasata. Není tajemstvím, že v Chorvatsku se natáčely všechny filmy o Vinnetouovi. Ve čtvrtém dílu s názvem Poklad na bílém jezeře můžete  nádherná Plitvická jezera vidět v plné kráse. 

4. Railay Beach, Thajsko

Railay je poloostrov v provincii Krabi v jižním Thajsku. Railay Beach je dostupná pouze lodí z provincie Ao Nang nebo z přístavu ve městě Krabi. Pláž je pokryta běloskvoucím pískem a v jejím okolí naleznete menší útesy a skalní útvary. Moře je průzračné a vstup do vody velmi pozvolný. Proto je Railay Beach cílem většiny turistů. Natáčel se zde v roce 1994 film Mortal Kombat, který zachycuje krásu provincie Krabi. 

5. Pamukkale, Turecko

Pamukkale je oblast v Turecku, kde na povrch vytékají minerální prameny bohaté na vápník. Tím, že voda stéká po skalách, se tvoří usazeniny. V průběhu několika tisíců let tu tímto způsobem vznikaly působivé terasy, kaskády a jezírka. Natáčel se tu jeden z filmů Ghost Rider v hlavní roli s Nicolasem Cagem. 

Podívejte se do galerie a přesvědčte se, jaká pozoruhodná místa na Zemi jsou a jak moc se liší realita od filmu.

Nejčtenější články