Close search

Mezinárodní den zdravého spánku: Pět věcí, které v noci děláte a nevíte o nich

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Máme tu jaro a hned na jeho začátku si připomínáme i Mezinárodní den zdravého spánku, jehož cílem je rozšířit povědomí veřejnosti o významu zdravého spánku a jeho pozitivním vlivu na naše zdraví. Ať už je ale spánek kvalitní, nebo ne, děláme během něho spoustu věcí. Víte jakých?

1. Spánková paralýza

Spánek má několik fází. Jednou z nich je tzv. REM fáze (Rapid Eye Movement = rychlé pohyby očí). Při té se nám ve většině případů zdají sny, které si pamatujeme i po probuzení. Během této fáze nás tělo chrání paralýzou, abychom fyzicky nedělali to, co ve snech (pohyby, chůze, běh, mluvení, křik atd.). Tento stav se vysvětluje opožděním funkce části mozku nazývané Varolův most. Bohužel se některým lidem děje to, že se během této paralýzy probudí a nemohou se hýbat ani používat hlasivky.

2. Náměsíčnost

Díky opačné poruše již zmiňovaného můstku dochází k náměsíčnosti. To znamená, že člověk během spánku není paralyzován a tedy se může hýbat - vstát z postele, procházet se nebo údajně provádět i složitější úkony, jako například odeslat SMS a podobně. Náměsíčné lidi byste neměli budit a je vhodné je odvést zpět do postele. Většina si po probuzení nic nepamatuje a myslí si, že v klidu prospali celou noc v posteli. 

3. Masturbace, sex nebo orgasmus

To, že někdo ve spánku masturbuje (nebo si sahá do rozkroku), není údajně nic neobvyklého. Stačí, aby se vám zdál erotický sen a jde to samo. Pak je tu další skupina lidí, kteří, ať už s masturbací, nebo bez ní, dosáhnou ve spánku orgasmu. To je samozřejmě velké zpříjemnění rutinního spánku, jen u mužů je to kvůli ejakulaci celkem nepraktické. Třetí skupinu tvoří jen pár jedinců, kteří trpí poruchou, jež se nazývá sexsomnie. Ti se ve spánku sápou na své drahé polovičky, mají sex, ale ráno si nic z toho nepamatují.

4. Skřípání zuby

V dětství je skřípání zuby neboli bruxismus docela běžné. Dětí trpí skřípáním zubů především v době infekčních onemocnění nebo když mají nějaké bolesti. V dospělosti bývá příčinou stres a úzkost. Jedinci, kteří na to trpí, to vetšinou ani nevědí. Dozví se to buď od partnera, který s nimi sdílí ložnici nebo to prozradí bolest zubů, na kterých dochází k mechanickému poškození, nebo bolest čelistí, které jsou skřípáním velmi namáhány. Léčit se dá buď mechanicky vkládáním umělohmotných mezizubních dlah nebo prostřednictvím léků uvolňujících svalstvo.

5. Hubnutí

O tom, že je lidské tělo úžasné, není pochyb. Vědci prokázali, že je schopno hubnout během spánku, ale musí se dodržovat několik pravidel. Těmi jsou spánek ve tmě a v chladu a ideálně šest až osm hodin denně.

Nejčtenější články