Close search

Melania Trump ozdobila Bílý dům: Jak se první dáma USA připravila na Vánoce?

Official White House Photo Zdroj: Official White House Photo

Blížící se vánoční svátky připomíná i nová výzdoba Bílého domu, kterou se tento týden pochlubila manželka prezidenta, Melania Trump. První dáma již tradičně v rámci svých povinností řešila, jak připravit sídlo prezidenta k příchodu zimy a vánočním oslavám. V letošním roce tak Bílý dům ozdobily ledové sochy a vánoční stromky, které mají představovat motiv „The Spirit of America“.

Letošní motiv „The Spirit of America“(pozn.red.: Duch Ameriky), který v tomto roce první dáma USA, Melania Trump, zvolila v rámci výzdob Bílého domu, má vzdát hold americkým tradicím. Jeho cílem je poukázat na důležitost zvyků a dějin jejich národa.

Představitelé Bílého domu uvedli, že v letošním roce s výzdobou prezidentova sídla pomáhalo mnoho dobrovolníků ze všech 50 amerických států. Dobrovolníci si tak museli poradit s rozvěšením více jak 250 metrů girland, 15 tisíc věnců a více jak 2,5 tisíc vánočních světýlek.

Vánoční interiéry

Bílý dům má mnoho jednotlivých pokojů ve svém interiéru, jejichž výzdobou se první dáma také zabývá. Nejdůležitější součástí vánočních příprav je ozdoba a rozsvícení vánočního stromečku. Ten letošní první dámě tradičně doručili do Bílého domu pomocí koňského spřežení již 25. listopadu. Takzvaný „Modrý pokoj“ tedy nyní zdobí 5,5 metrů vysoký stromek.

Připravena na návštěvy

Po americkém svátku Dne díkuvzdání, který vždy připadá na poslední čtvrtek měsíce listopadu, byla výzdoba hotová a první dáma byla tak již na začátku prosince připravená přivítat první návštěvníky Bílého domu. Ten každý rok během vánočních svátku navštíví desítky tisíc turistů.

Decentní výzdoba

Kolonádu Bílého domu zdobí elegantní stínové ozdoby a decentní bílé závěsné hvězdy. Na chodbách jsou rozestavěny desítky menších vánočních stromečků, které osvětlují vánoční světýlka.

Ve Východním křídle prezidentova sídla se nachází speciální vánoční stromeček, který v Bílém domě zdobí pro příslušníky amerických ozbrojených vojsk a jejich rodiny. Další stromečky, které se nacházejí například v „Červeném pokoji“, jsou ozdobeny podle pohádkových námětů, které se pojí k Vánocům. Některé ozdoby také připomínají charitativní činnost a osvětovou kampaň, kterou podporuje první dáma, Melania Trump. Její kampaň Be best (pozn. red.: Buď nejlepší) upozorňuje na nebezpečí kyberšikany a nevhodného chování na internetu.

Část historie

Návštěvníci se mohou těšit také na zmenšené modely významných amerických historických památek, jakými jsou například Socha svobody, hory Mount Rushmore, nebo mostu Golden gate.

V tomto roce zvolila Melania Trump tradičnější vzhled dekorací, než kterými se Bílý dům mohl pochlubit v minulém roce. Tehdy se vánoční výzdoba, kterou první dáma vybrala, setkala se silnou kritikou, kdy jí veřejnost vyčítala, že interiéry Bílého domu vypadají jako z hororu. Vzhled prezidentova sídla je pro americké občany důležitý, každý rok jej totiž v tomto období navštíví desítky tisíc lidí.

NA VÝZDOBU BÍLÉHO DOMU SE PODÍVEJTE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu