Close search

Máte problém vycházet s lidmi? Psychiatrička radí, jak se naučit empatii

Pixabay Zdroj: Pixabay

Navázat dobré vztahy se svými kolegy, sousedy, nebo někdy i s rodinou, bývá celkem náročné. S jedinci, kteří jsou kolem nás ale komunikovat musíme, proto je dobré se naučit pár základních pravidel, které vám pomohou zefektivnit vaši komunikaci.

Vyjít s některými lidmi není vůbec lehké. Stres, změny nálad, problémy, to vše se podepisuje na tom, jak se naše okolí chová. Pokud ale víte, že byste se chtěli umět domluvit s kolegy, nebo se svými sousedy, zkuste využít rad psychiatričky a vědkyně z Harvardu. Helen Riess prozradila serveru Business Insider sdělila, jak je podle ní důležitá empatie v mezilidském kontaktu. Pokud se ale bojíte, že tento dar nemáte, psychiatrička tvrdí, že se empatii můžete naučit.

Oční kontakt

Oči jsou oknem do lidské duše. Pokud chcete se s člověkem efektivně komunikovat, dívejte se mu do očí. Podle psychiatričky je oční kontakt je základem pro získání základního povědomí o tom, jaký člověk stojí před vámi a jak se asi cítí. Snažte se tedy důležité záležitosti řešit při osobním setkání, přes emaily, nebo zprávy by mohlo velmi jednoduše dojít k nedorozumění.

Výraz

Lidský mozek automaticky reflektuje naše vnitřní pocity a také nás mnohdy nutí kopírovat výrazy našeho okolí. Podle Riess, když se na vás usměje i neznámý člověk, instinktivně mu úsměv vrátíte. Přesto lidé dokáží rozeznat nahraný úsměv, takže zkuste pozorovat výrazy a změny mimiky lidí, se kterými komunikujete.

Pocity

Málokdy vám lidé sdělí své skutečné pocity, avšak bez schopnosti je rozpoznávat, nebudete moci efektivně komunikovat. Abyste se naučili umění empatie, musíte umět rozlišovat lidské emoce. I když je to náročný úkol náročné, podle psychiatričky však evoluce vybavila lidský mozek schopností rozpoznávat změny nálad u našeho okolí. Zkuste tedy důvěřovat svým instinktům.

Člověk jako celek

Když se zvládnete orientovat ve drobných detailech lidského chování a odhadnout, co znamenají, jste na půli cesty k úspěchu. Podle vědkyně ale základem empatie je schopnost vnímat člověka jako celek. Pokud se chcete naučit s lidmi ve vašem okolí efektivně komunikovat a vyjednávat, naučte se jim naslouchat. Neposuzujte je a nehodnoťte, vnímejte jejich slova a chování. Potom zcela jistě budete schopni určit, v jakém rozpoložení se nacházení a od tohoto bodu se už při vaší následné komunikaci dokážete odrazit.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu