Close search

Máte pořád hluboko do kapsy? Tyto chyby způsobují mileniálům problémy s penězi

Pixabay Zdroj: Pixabay

Mileniálové jsou díky neustálému připojení k internetu a velkému množství dostupných informací velice dobře informovaní v oblasti financí. Avšak ani dobré znalosti někdy nevyřeší všechny problémy. Jakých finančních chyb se měli mileniálové vyvarovat?

Žít od výplaty k výplatě se asi nechce nikomu. Proto je potřeba se zaměřit nejen na získání dostatečného výdělku, ale také na způsoby, jak své peníze potom utratit. Tady jsou nejčastější chyby, kterých se mladí lidé dopouštějí při hospodaření se svými penězi.

Bezstarostný přístup

Co se v mládí naučíš, to ve stáří jako když najdeš. Jedním z velkým nedostatků mladých lidí v oblasti financí je, že jaksi zapomínají na to, že správnému zacházení s penězi je třeba se učit. Dokud jsou lidé mladí, tak mají pocit, že na vše ještě budou mít ještě dostatek času a že když například nyní kvůli svému věku, nebo studiu, na tom nejsou finančně nejlépe, tak v budoucnu tomu bude určitě jinak. Spoléhání se na budoucnost a malá orientace na přítomnost vede následně k tomu, že lidé ve výsledku nevědí, jak se svými penězi hospodařit, protože se tomu nikdy nenaučili. Takže ve chvíli, kdy ta lepší budoucnost opravdu nastává tak peníze odcházejí stejně rychle, jako přišly. Správné návyky, jako plánování výdajů, odkládání části výplaty, jsou velmi užitečné a zároveň pomáhají například vytvořit finanční rezervu, která se vždy může hodit.

Hlavně utrácet

Je samozřejmé, že velká část výplaty musí uhradit účty a sloužit k nákupu jídla, oblečení a dalších předmětů každodenní potřeby. Přesto je dobré si vymezit přibližně 20 procent z celé částky, kterou ihned po výplatě dáte do kasičky. Nemusíte utratit všechny peníze, které vyděláte, i když to občas může být skutečně těžké. Ale ušetřené finance jsou skutečnou nezbytností. Takovou částku můžete později použít v případě nečekané krizové situace, jako investici, nebo jednoduše na svoji budoucí dovolenou, na kterou si díky tomu nebudete muset půjčovat.

Úvěrová historie

A když už mluvíme o půjčkách. Odborníci již dlouhé roky upozorňují veřejnost před nebezpečím, které představuje velké množství malých půjček. Pokud jde o předměty jako nová pohovka, nebo televize, které sice potřebujete, ale chvíli to bez nich přežijete, je dobré se v takových případech půjček vyvarovat. Největším problém je v takové situaci skutečnost, že se můžete dostat ještě do větších finančních problémů, ale také si kvůli opožděnému splácení vytvořit špatnou úvěrovou historii. Podle serveru Business Insider se mileniálové celkově velmi málo zajímají o svoji úvěrovou historii. Negativně hodnocené záznamy ale mohou mít špatný vliv na budoucí spolupráci s finančními institucemi a zhoršit například možnost získání hypotéky.

 

Nejčtenější články