Close search

Máte malý rozpočet na Vánoce? Několik jednoduchých triků pomůže ušetřit při výběru dárků

Pixabay Zdroj: Pixabay

Vánoce by měly být svátky pohody a klidu, přesto v průběhu mnohých let se vyvinuly v období, kdy nákupní horečka pohltí drtivou většinu. Je rozhodně pochopitelné, když chcete podarovat své blízké něčím, co jim přinese radost. Přesto přípravy na Vánoce často stojí velké množství peněz. Pokud nechcete letos příliš utrácet, nebo si dokonce vytvořit dluhy, existují jednoduché rady, které vám pomohou nevybílit svůj bankovní účet hned při první návštěvě nákupního centra. 

Ať už se jedná o nákupy dárků, výzdoby, jídla nebo  financí spojených s cestováním za blízkými, vánoční svátky mohou silně zasáhnout do rodinného rozpočtu. Pokud chcete své blízké v letošním roce potěšit a přesto nerozhazovat své finance zbytečně, pomůže vám, když se budete řídit několika jednoduchými pravidly.

Je nutné kupovat?

Předtím, než se vrhnete do víru nákupního šílenství, rozmyslete si, čím chcete své blízké podarovat. Zamyslete se také nad tím, jestli by někteří vaši příbuzní nebo přátelé ocenili více nepeněžitý dárek. Je skutečně nutné kupovat každému něco v obchodě? Možná by vaši přátelé více uvítali dárek v podobě hlídání své ratolesti, zatímco oni by si mohli vychutnat společný a nerušený večer.

Držte se rozpočtu

Ve chvíli, kdy si uděláte plán, co byste každému ze svých blízkých rádi pořídili pod stromeček, sestavte si rozpočet, který na celou útratu budete mít. Zásadním pravidlem pro vás při nakupování bude, abyste se svého plánu pevně drželi a nenechali se unést krásnými maličkostmi, které zahlédnete ve vitrínách obchodů. Napište si například seznam dárků na papír a k němu přidejte přibližnou cenu, může vám to pomoci držet se vašeho seznamu.

Vybírejte pečlivě

Každý rok po konci vánočních svátků nabízejí mnohé obchody vrátit nebo vyměnit zakoupení zboží. Tato možnost se u prodejců objevila nejenom proto, že lidé si navzájem kupují například špatnou velikost oblečení, ale hlavně proto, že nevědí, co si ve skutečnosti jejich blízcí přejí. Předtím než vyrazíte na nákupy, ujistěte se, že víte, co by lidé, které chcete obdarovat, rádi našli pod vánočním stromečkem. Pokud váháte, zkuste se zeptat jejich blízkých a partnerů na různé tipy.

PODÍVEJTE SE V NAŠÍ GALERII, JAK ZVLÁDNOUT NÁKUPNÍ HOREČKU PŘED VÁNOCI.

Nejčtenější články