Close search

Lepší dovolenou si ani nelze představit. Kde se skrývá ráj na zemi?

pixabay Zdroj: pixabay

S příchodem podzimního počasí, ranních mlh, plískanic a vlezlé zimy asi většinu lidí napadne, že by si raději užívali stabilního letního počasí s azurovou oblohou a příjemnou venkovní teplotou po celý rok. Proměnit tyto sny v realitu můžete ve Francouzské Polynésii.

Francouzská Polynésie je oblast Tichého oceánu rozlohou srovnatelná s Evropou, tvoří ji pět skupin ostrovů, z nichž zdaleka nejznámější a nejvýznamnější jsou Společenské ostrovy, jak je nazval jejich objevitel britský mořeplavec James Cook. Tyto ostrovy se dělí na tzv. Návětrné – sem patří především Tahiti a Závětrné s nejznámější destinací ostrovem Bora Bora.

Průměrná letní teplota je 27 st. Celsia, průměrná zimní 25 stupňů a na modrém nebi se jen občas objeví pár srážkových mraků, které přinesou osvěžující deseti minutový déšť a ihned zase vyklidí pozici slunci.

Kouzelná omamná atmosféra na nás dýchne ihned po vystoupení z letadla na jediném mezinárodním letišti v Papaete, hlavním městě Polynésie. Vůně tropických rostlin, vlhký oceánský vzduch a krásné mladé tančící tahitské ženy ozdobené typickými řetězy květů orchidejí vyvolá v typickém evropském cestovateli pocit euforie a nadšení. Spojení mezi jednotlivými ostrovy obstarává místní doprava malými turbovrtulovými letadly. Už jen pohled z nich na temný Tichý oceán a zelené ostrovy obklopené světle modrými lagunami je úchvatný.

Nejlepším způsobem, jak poznat tento ráj na zemi je pronajmout si prostorný a bezpečný katamarán a vydat se na plavbu k jednotlivým ostrovům. Úžasné mělké a průzračné laguny obklopují každý ze zdejších ostrovů a poskytují možnost bezpečného kotvení prakticky kdekoliv. Potom už stačí nasadit potápěčské brýle a šnorchl a můžete poznat neskutečně bohatou mořskou floru i faunu, nádherné korály všech možných i nemožných barev.

Skupině tzv. Závětrných ostrovů vévodí asi nejznámější ostrov Bora Bora, s majestátným horským masivem Mt. Otemanu, s luxusními turistickými resorty s ubytováním přímo nad lagunou. Sotva opustíte lagunu a vyjedete na volný oceán, můžete se kochat společností žraloků citronových nebo černoploutvých, nebo až dvou metrových přátelských rejnoků-mant. Ostrov Tahaa je známý svými perlovými farmami, odkud pochází většina velmi ceněných černých tahitských perel a také produkcí vanilkových lusků.

Hornatý ostrov Raiatea ukrývá v pralese obrovskou botanickou zahradu, kde lze vidět nepřeberné množství typicky tropických rostlin. Připlujete-li po ránu do přístavu ostrova Huahine, můžete za přijatelnou cenu koupit od místních rybářů čerstvě ulovené langusty a ochutnat tak pochoutku, kterou si mohou dopřát jen velmi movití lidé v nejlepších světových restauracích. Do laguny ostrova Maupiti lze vplout jen za přílivu. Po vystoupení na břeh máte pocit, že se zde zastavil čas, jak intenzivně na vás dýchne provinční atmosféra. Jako v ráji na zemi si při plavbách od ostrova k ostrovu připadají milovníci rybolovu. Nahození třpytící se návnady za katamarán znamená téměř jistotu, že si pochutnáte na tuňákovi či dravé baracudě.

Dopřát si exotickou dovolenou v Polynésii je však nad finanční možnosti běžného člověka. Bez nadsázky lze ale říci, že kdo ji navštívil, má jistotu nádherných vzpomínek na jednu z nejkrásnějších destinací naší planety.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu