Close search

Legendární sukničkář Miloš Kopecký: Zázvorková si ho brala na vozíku, Chytilová mu radši utekla

Profimedia Zdroj: Profimedia

Bezpočet nezapomenutelných rolí, osobitý projev a nakroucený knír jako poznávací znamení. Takový byl Miloš Kopecký, legendární herec, od jehož smrti uplynulo 23 let. Šarmantní umělec byl známý ještě jednou věcí – miloval ženy. Hodně žen.

Trauma z dětství

Za každým velkým mužem hledej ženu a za každým velkým umělcem zase trauma nebo psychické problémy. Miloš Kopecký patří bezpochyby k legendám české herecké scény a i 23 let po smrti je nezapomenutelný díky řadě rolí, kterých se často chápal svérázným způsobem. V životě to ale neměl lehké, a to už od dětství. Jeho matka Marta byla židovského původu a za války tak skončila v koncentračním táboře. Kopeckého otec, aby si udržel živnost, se se ženou, která tou dobou byla držena v Terezíně, rozvedl a Kopecká byla přesunuta do Osvětimi, kde posléze zemřela. Herec po letech v memoárech přiznal, že smrt mámy dával za vinu právě pragmatickému tátovi.

Sám Miloš se do koncentráku dostal také, naštěstí až na konci 1944 a do konce války tam zvládl přežít. Ztráta matky a zážitky z tábora v jeho nitru spustily procesy, které vedly k rozvinutí maniodepresivní psychózy, s níž se pak potýkal už po zbytek života.

Kolik žen máš, tolikrát jsi člověkem?

Právě deprese a psychické problémy byly Kopeckého častou výmluvou pro zálety i dlouhodobé milenky. Toto vysvětlení alespoň servíroval své poslední ženě Janě, s níž vydržel na jeho poměry neskutečných 30 let; zřejmě taky právě proto, že ona dobře vnímala, že je lepší, když je šťastný ve společnosti jiných, než doma ponořený v myšlenkách o vlastní smrti. Když Kopecký 16. února 1996 opustil svět živých, Jana Kopecká se rozhodla o všech významných vztazích svého muže sepsat knihu. Bichle je to pořádná!

Mluví se o tom, že už za války ho kvůli udržení majetku rodiče oženili s jeho vlastní sestřenicí Evou Grimmovou, Kopecký to ale nikdy nepotvrdil. Řekněme tedy, že jeho první oficiální manželkou byla herečka Stella Zázvorková, která na obřad roku 1946 přijela na vozíku. Ne, že by snad byla zraněná, ale veselka probíhala ve stylu švejkovského představení, které spolu předtím hráli na divadle. Zázvorková a Kopecký spolu měli dceru Janu, ale docela rychle po svatbě šel jejich vztah k šípku, a tak se rozvedli. Plod jejich lásky pak v patnácti letech spáchal sebevraždu.

Druhou ženou mu byla řidička tramvaje Kateřina Soukupová. Po ní následoval vztah s Milenou Le Breux, tehdy už exmanželkou herce Felixe Le Breux. I když jí s ním brzy došla trpělivost, nechala ho několik let bydlet ve svém luxusním pražském bytě. Kopecký měl dokonce povoleno vodit si tam dámskou společnost. Jednou ale hnízdečko málem podpálil, a tak ho Milena vypakovala. Mimochodem, jednou z dívek, které si k Le Breux Kopecký zval, byla tehdy pětadvacetiletá budoucí režisérka Věra Chytilová. Moudrá žena ale brzy poznala, že je to spíš muž pro zábavu než pro život, a tak se s ním pod záminkou náročného studia na FAMU urychleně rozešla.

Třetí byla jako Bardotka

Potřetí vlezl Kopecký do chomoutu s tanečnicí Janou Lichtenbergovou, o které se říkalo, že vypadá jako česká Brigitte Bardot. Ti dva se brali po velmi krátkém románku a podobně rychle také skončilo jejich manželství. Pak už přišla na řadu Jana Křečková. Oproti Kopeckého pompézním a okázalým zvykům se vzali během utajeného obřadu a zřejmě se to vyplatilo.

Partnerství s Janou ale vydrželo zejména díky její bezbřehé toleranci. Několikrát vyprávěla, že ji dokonce bavilo sledovat hádky dvou různých milenek, když na sebe navzájem přišly a přiznala, že taky nebyla úplně svatá. Jedinou větší hrozbou se zdála být Kopeckého úplně poslední láska, hlasatelka Anna Wetlinská, která se urputně snažila herce rozvést, což jí, jak se to už příliš horlivým bokovkám stává, nakonec podrazilo nohy. Donchuán to jednoho dne rozsekl a manželce odpřisáhl, že ji nikdy neopustí. A Wetlinská měla takříkajíc po hehe.

Nejčtenější články