Close search

Kulturní fenomén Čtyřlístek letos oslaví 50 let od svého prvního vydání

abicko.cz Zdroj: abicko.cz

Kdo by neznal Myšpulína, Bobíka, Fifinku a Pinďu. Hlavní hrdiny komiksu, který se stal hlavní náplní stejnojmenného časopisu Čtyřlístek. Je to jeden z nejznámějších a nejdéle vycházejících českých dětských časopisů. Letos Čtyřlístek slaví své kulatiny!

Stal se fenoménem

První číslo časopisu vyšlo 15. května 1969 v nakladatelství Orbis. Původně se nepočítalo s tím, že by příhody Čtyřlístku mohly mít nějaké pokračování, ale velký zájem čtenářů si vyžádal další díly. První příběhy si celé vymyslel tehdy čtyřiadvacetiletý Jaroslav Němeček, později mu s vymýšlením pomáhali další spisovatelé. Úplně první příběh se jmenoval Vynález profesora Myšpulína.

Příběhy Čtyřlístku vycházely v časopisecké edici Knihovnička Čtyřlístek osmkrát až devětkrát ročně a jeho náklad se koncem 80. let vyšplhal na 220 tisíc výtisků v jednom vydání. I při tomto vysokém nákladu zůstal Čtyřlístek nedostatkovým zbožím. Stal se skutečným kulturním fenoménem.

 Okolí Bezdězu

Komiks Čtyřlístek má čtyři hlavní hrdiny, žijící ve společném domku ve fiktivní obci Třeskoprsky, která se nachází u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem. Předlohou pro Třeskoprsky byly severočeské Doksy, v jejichž blízkosti má autor komiksu Jaroslav Němeček chalupu. Rybník Blaťák pak symbolizuje Máchovo jezero, hrad Bezzub zase blízký Bezděz.

Charakteristika ústředních postav

Základní povahové vlastnosti postaviček vytvořila spisovatelka Ljuba Štiplová, která se stala obrazně řečeno matkou Čtyřlístku.

Kocour Myšpulín představuje profesora a vynálezce, který ve své laboratoři vymýšlí a konstruuje různé vynálezy, kterými často zachrání ostatní hrdiny ze šlamastyky. Pro svou bystrou mysl je přirozeným vůdcem Čtyřlístku. Zpravidla je také řidičem jejich starožitného červeného auta.

Bobík je prasátko a je charakterizován jako sportovec, ale spíše jako silák než atlet. Jeho síla mu v různých spletitých situacích přichází vhod, protože je nebojácný, ale často i popudlivý. Někdy se pere s Pinďou, kterého většinou přemůže. Má zálibu v dobrém jídle, takže má občas problémy s nadváhou.

Bílá fenka Fifinka do Čtyřlístku přináší ženský element, stará se o domácnost, vaří, uklízí a zašívá oblečení. Nemá ráda nepořádek, a když po sobě ostatní členové Čtyřlístku neuklízejí, dokáže se pořádně rozčílit. Jinak má však mírnou a citlivou povahu. Dbá o svůj zevnějšek a je parádivá.

Zajíc Pinďa je nejméně výraznou postavou. Je tichý a bojácný, ale často dokáže svůj strach překonat. Kromě toho je vynikající běžec a díky svým dlouhým uším dobře slyší, takže někdy dokáže vyzvědět tajné úmysly nepřátel.

Vlastní nakladatelství

V roce 1990 vzniklo soukromé nakladatelství Čtyřlístek, které v tradici vydávání pokračuje. Dnes časopis vychází dvacetkrát ročně, přibližně v nákladu 40 000 výtisků. Koncem roku 2015 vyšlo již 600. číslo. Každoročně také vychází tři až pět knižních titulů.

Nejúspěšnější z nich, Muž z budoucnosti Ljuby Štíplové a Jaroslava Němečka, dosáhl nákladu 60 000 kusů. V knižní podobě jsou vydávány i původní příběhy Čtyřlístku postupně od prvního čísla, v roce 2015 už vyšla již 14. Velká kniha Čtyřlístku.

Čtyřlístek několikrát vyšel i v cizích jazycích, ale nesetkal se s přílišným ohlasem. Přesto existují čtyřlístková čísla např. v němčině, angličtině, řečtině, maďarštině, francouzštině, turečtině, litevštině a mnoha dalších jazycích.

 

Nejčtenější články