Close search

Království za lásku: Eduard VIII. se jako jediný britský panovník dobrovolně vzdal trůnu. Může za to minulost jeho ženy

Wikimedia Commons, Public Domain - National Media Museum from UK Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain - National Media Museum from UK

Ona byla několikrát vdaná, on patřil ke společenské vrstvě, která se na to dívala s nelibostí. Přesto Wallis Simpson uchvátila srdce krále Eduarda VIII., jenž kvůli ní abdikoval 11. prosince 1936.

Je to příběh velké lásky, která byla mocnější než rodina nebo povinnosti vůči národu. Ale také příběh sobectví a morálních poklesků. Zkrátka výtečný námět na romanci.

Král na útěku

Zjistil jsem, že je nemožné nést těžké břemeno odpovědnosti a plnit povinnosti krále, jak bych si přál, bez pomoci a podpory ženy, kterou miluji," řekl ve své slavné a tak trochu i překvapivé abdikační řeči Eduard VIII. Bylo to 11. prosince 1936 večer a dalšího dne ráno už koruna přistála na hlavě jeho mladšího bratra Alberta, který přijímá jméno Jiří VI. Byla to neuvěřitelná situace, protože Eduard VIII. přebíral žezlo po svém otci Jiřím V. jen v lednu toho samého roku a oficiální korunovaci už nestihl.

Důvod, proč učinil toto nelehké rozhodnutí, byla láska k Wallis Simpson, dvakrát vdané Američance, s níž se tajně stýkal již několik let. Stejně jako s dalšími ženami, které také nebyly svobodné.

Když se Wallis rozvedla s obchodníkem Ernestem Simpsonem, který kvůli ní kdysi opustil rodinu, začalo se mluvit o tom, že by se s ní mohl Eduard VIII. oženit. Tato představa ve Velké Británii vyvolala nelibost, neboť svazek panovníka s ženou, která má takovou minulost, byl považován za nemorální. Něco jiného si ale myslel sám král.

Monarcha proti všem

Není bez zajímavosti jedna dnes nemyslitelná věc. Zatímco americký a evropský tisk psal o královské aféře s dvakrát vdanou Američankou, Eduard VIII. měl s britskými novináři uzavřenou gentlemanskou dohodu, že se o tom nebudou zmiňovat. Skandál se ale do Velké Británie stejně dostal a proti sňatku se vzbouřila jak anglikánská církev, tak parlament, a jeden z mála, kdo krále podporoval, byl Winston Churchil.

Eduard VIII. navrhl takzvané morganatické manželství, co je druh svazku, v němž níže postavený partner nebo partnerka nezíská tituly nebo majetková práva a lidově řečeno ostrouhá. To ale premiér Stanley Baldwin odmítl a 3. prosince skandál propukl na titulních stránkách britských novin. Král se proto 10. prosince vzdal trůnu, následujícího dne to schválil parlament a odcházející Eduard VIII. pronesl památný abdikační projev.

Wallis, kvůli které opustil britský trůn, si oficiálně, už jen jako vévoda z Windsoru, vzal 3. června 1937 na francouzském zámku Cande.

Zdroje: history.com, wikipedia.org

Nejčtenější články