Close search

Kouzelná vůně Vánoc. Kde se ve světě pěstuje vánoční koření?

pixabay Zdroj: pixabay

Dobře víte, že cukroví k Vánocům patří nejen kvůli mlsání, ale také kvůli vůním, které se linou při jeho pečení. Jaké druhy vánočního koření jsou neodmyslytelnou součástí cukroví a kde se vánoční koření vlastně pěstuje?

Skořice, která zahřeje a rozproudí

Skořici používáme nejen do svařáku nebo punče, ale můžeme ji přidat i do různých likérů, moučníků a sladkého pečiva. Domovinou skořice je ostrov v Indickém  moři, zvaný Cejlon. Původně se ostrov jmenoval Taprobane a v lodních denících mořeplavců byl zapsán jako skutečný ráj na Zemi.

Sušená kůra skořice se získává ze stále zelených tropických stromů, příbuzných vavřínu, přičemž nejkvalitnější skořice se získává ze slabých tříletých větviček. Skořici všichni známe ve tvaru zatočených trubiček. Ve starém Egyptě, Řecku a Římě byla skořici připisována tajemná moc. Olej, který obsahuje, působí antibakteriálně, brání vzniku a růstu plísní a podporuje peristaltiku střev a hubnutí.

Jemná vanilka

Vanilka pochází ze Střední Ameriky a přivezli ji do Evropy španělští dobyvatelé v 16.století. Staří Toltékové a Aztékové ji používali jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a do čokoládových placek. Věřili, že vanilka posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a dodává zdraví a sílu.

Vanilkové lusky, plody tropické orchideje zrají až tři roky, než se mohou sklidit zelené tobolky, které nemají skoro žádnou vůni ani chuť. Aromatické látky se vytvářejí až během fermentace, kdy také vanilka získá svoji typickou hnědočernou barvu. Kvalitní vanilku podle typické, intenzivní vůně a hlavně podle tuhosti lusku - česrstvý lusk je měkký a poddajný.

Vyrobte si vanilkový cukr

Pro originální vanilkový cukr dejte do mixéru jednu vanilku na dvě stě padesát gramů hrubého cukru, rozmixujte, až lusk zmizí a v cukru budou vidět jen malé černé kousky. Takový cukr je třeba dobře uzavřít, aby neztratil vzniklé aroma.

Prastarý hřebíček

Ke to jedno z nejstarších koření. Má charakteristický tvar, díky kterému jsme ho pojmenovali právě hřebíček. První záznamy o něm pochází z Číny ze třetího století před Kristem. Koření se získává sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce, který dorůstá výšky až 15 metrů a nejlépe se mu daří v tropických přímořských oblastech s vlhkým klimatem.

Vánoční koření provoní váš byt

Do vánočních perníčků a kořeněného cukroví používá každá kuchařka svoji osvědčenou směs koření. Badyán, anýz, skořice, citronová kůra, hřebíček, nové koření a kardamom se hodí nejen do perníků a perníčků, ale i do čajového a vánočního pečiva.

Společně s badyánem a skořicí je hřebíček oblíbenou směsí koření do svařeného vína. Světová kuchyně jej využívá také jako součást oblíbeného kari koření.

 

Nejčtenější články