Close search

Konflikty mohou vztahu pomoci. Naučte se hádat s užitkem

Pixabay Zdroj: Pixabay

Konflikty ve vztahu jsou zcela normální a mohou dokonce být i užitečné. Partnerství, ve kterém totiž dochází k neshodám, tedy rozhodně bez fyzických nebo slovních útoků, se vyvíjí. Jelikož páry jsou nuceny čelit problémům a hledat správné řešení.

K hádkám dochází v jakémkoli vztahu. Pokud jsou to ale konflikty, kde je přítomna konstruktivní kritika i komunikace, mohou podobné situace přivést pár k velkému posunu. Pokud se ale jedná o takzvané toxické hádky, které nepřinášejí řešení problému, pak si partneři mohou svůj vztah velmi pokazit. Pokud si přejete, aby i vaše konflikty měly pozitivní vliv na vztah, můžete si osvojit několik schopností, které vám pomohou lépe zvládat náročné situace s partnerem.

Přímý kontakt

Není nic horšího než hádky po telefonu nebo pomocí zpráv. Pokud spolu partneři nejsou v přímém kontaktu, tak si často dovolí říct více, než by tomu bylo při běžné komunikaci. I když jsou hádky nepříjemným procesem, je lepší se jim postavit čelem a celou situaci vyřešit osobně. Při přímém kontaktu lidé lépe chápou emoce toho druhého a mohou být více empatičtí, což partnery může ve výsledku sblížit.

Nejdříve myslet, pak mluvit

Partneři, kteří nejdříve přemýšlejí, než něco řeknou, mají možnost si lépe ujasnit své myšlenky a zformulovat to, co chtějí sdělit. Jejich projevy jsou častěji mnohem vyrovnanější a na druhého z partnerů může tento způsob komunikace působit lépe než nekontrolované a emotivní projevy, které mnohdy mohou veškerý konflikt pouze vygradovat.

Neustálé obviňování

Pokud si přejete, aby i hádky měly pozitivní vliv na vás vztah. Zkuste se při vyostřené komunikaci s partnerem vyhnout přímému obviňování. Místo formulace, ve které budete svému protějšku klást vše za vinu, zkuste spíše poukázat na své vlastní pocity a to, co vás trápí. Takže místo věty: Kvůli tobě jsem neustále nešťastný, zkuste formulovat vetu, že se nyní ve vztahů necítíte dobře.

Při každé hádce e vždy platí zlaté pravidlo, je lepší si dvakrát rozmyslet, co svému partnerovi řekněte, než později hořce litovat.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu