Close search

Kočičí život. Proč si vás váš mazlíček někdy za celý den ani nevšimne?

pixabay Zdroj: pixabay

Porozumět kočce není tak snadné, jako porozumět psovi. Kočky bývají nevyzpytatelné, a proto je potřeba pochopit, co jejich vysílané signály znamenají. Nepropadejte smutku, když se na vás z nějakého důvodu kočka zlobí i několik hodin.

Uražená

Pokud se cítí uražená, například proto, že jste ji nechali dlouho doma samotnou, odvrátí se k vám zády a může demonstrativně trucovat i několik hodin. Nic si z toho nedělejte, ona zase za vámi přijde. Že je opět v přátelské náladě poznáte podle toho, že bude mít normální držení těla, uvolněný výraz, otevřený pohled a při pozdravu bude mít pravděpodobně vztyčený ocas.

Útočná

Jak poznáte, že se chystá k útoku? Drží ocas strnule dozadu, tělo má vzpřímené a končetiny natažené. Hlavu může mít mírně natočenou ke straně a uši směřují dozadu. Kočka se snaží vypadat větší, má vyklenutý hřbet, naježené chlupy na hřbetu i ocasu. Takto svého mazlíčka můžete zaznamenat při venkovních aktivitách nebo když se dostane do kontaktu s jinou kočkou. Málokterá kočka je agresivní i k lidem, ale stává se to. Kočka může intenzivněji reagovat i když ji dlouho hladíte nebo škrábete a je schopná vás i kousnout. Jak ale poznat, že už to kočičce přestává být příjemné? Začne mrskat ocasem a přikládat uši k hlavě. V tomto případě ji raději nechte v klidu.

Kočka není pes

To, že si kočka lehne na záda znamená, že je spokojená. Rozhodně to ale neznamená, že by od vás chtěla škrábat na bříšku. Kočky to dokonce nemají rády, jen zkrátka rády odpočívají a nepotřebují u toho vaši asistenci. To, že je kočka spokojená, poznáte podle toho, že leží na svém oblíbeném místě a po očku vás sleduje. Když chce vaši pozornost, strká vám hlavu pod ruce nebo se točí kolem vašich nohou. To ale také znamená, že si vás značkuje. Zapomeňte tedy na představu, že se díváte na televizi a hladíte svého mazlíčka hodinu v kuse a on stále drží. Kočka je samotář, který má rád pozornost, ale spíše kratší, zato častou.

Oblizování může značit stres

Oblizování tlamičky samozřejmě znamená i to, že by si ráda dala něco k snědku, ale může to značit i stres. Proto jestli miska s krmivem nezabere, nechte kočičku v klidu, zkuste se jí podívat do očí, mrknout anebo ji krátce pohlaďte po hlavě. Skrze ocas také poznáte, co vám chce vaše kočka sdělit. Když má radost, kráčí sebevědomě se vztyčenou hlavou i ocasem a kroutí zadkem. Když si chce hrát, ocas zakroutí do tvaru otazníku, je mírně přikrčená a poskakuje. Kočičí radost poznáte i když má ocas vzpřímený a pohazuje s ním ze strany na stranu.

Nejčtenější články