Close search

Kevin Spacey z filmu Nezvaný host: Charismatický herec, kterého semlela sexuální aféra

Nova Cinema Zdroj: Nova Cinema

Patří k nejvýraznějším osobnostem amerického filmu, právě v těchto dnech ho přitom lze potkat i v Praze, kde tráví čas s přáteli. Dnes nás pobaví v příjemné konverzační komedii Nezvaný host. Nezapomenutelný byl v Obvyklých podezřelých, Americké kráse a nedávno také v roli Franka Underwooda v kultovním seriálu Dům z karet. Poslední série se však již musela obejít bez Spayceho. Jeho jméno se totiž objevilo na černé listině. A důvod? Byl nařčený ze sexuálního obtěžování. A ačkoli byl v červenci letošního roku zproštěn obvinění, Hollywood je k němu stále otočen zády.

Kevin Spacey. Charismatický herec, jehož elegantní vystupování je v přímém kontrastu s tím, co se kolem něj v posledních dvou letech děje. Od konce 90. let, kdy získal Oscara za hlavní mužskou roli ve filmu Americká krása, patřil k nejobsazovanějším hercům Ameriky. Dokázal totiž zahrát kdeco, od pravých gentlemanů přes úlisné chlápky až po opravdové psychopaty. Přesto jeho kariéra nečekaně skončila, na vině je skandál jménem sexuální obtěžování.

Vzpomněl si po třiceti letech

Ačkoli měl herec zneužít přes třicet mužů, kteří se ozvali policii, na přetřes se dostaly zejména dva případy. Ten první se odehrál už před třiatřiceti lety. Tehdy se měl šestadvacetiletý Kevin Spacey pokusit svést v té době teprve čtrnáctiletého začínajícího herce Anthonyho Rappa. Spacey se Rappovi za nevhodné chování sice omluvil, ale mnoha lidem právě omluva stačila jako přiznání viny.

„Co jsem udělal, je mi nesmírně líto. Víte, jsem gay a tehdy jsem se se svou sexualitou ještě pral. Moc mě mrzí, jestli jsem Anthonymu způsobil nějakou újmu. Chtěl jsem být jen přátelský, ale jestli si to špatně vyložil, je chyba na mé straně,“ řekl Spacey v rozhovoru pro média trochu v duchu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Sice konečně přiznal to, o čem si celý Hollywood šeptal, a to svou homosexualitu, ovšem tak trochu i popřel, že by dělal Rappovi nevhodné návrhy. Chtěl být prostě jen „přátelský“.

Prohřešků má Spacey víc

Mnohem pikantnější je druhý případ Spaceyho, který se dostal před soud. Podle něj měl Spacey v baru v roce 2016 osahávat mladého muže, který tam pracoval jako uklízeč nádobí. Podle světových médií herec do nezletilého kluka nejprve lil alkohol, hrál a zpíval s ním u piana... Nakonec ho držel kolem ramen, dotýkal se ho a dělal mu, slušně řečeno, neslušné návrhy. Důkazem o hercově vině pak měly být chlapcovy textové zprávy v mobilu.

Tentokrát ale herec své obvinění vehementně odmítal a o své nevinně se snažil přesvědčit veřejnost prostřednictvím spotu na youtube, která odkazovala na poslední roli Franka z Domu z karet. Herec v něm tvrdil, že si mladíka jen matně pamatuje, ale rozhodně ho nijak neobtěžoval, natož mu dělal sexuální návrhy.

Žaloba ovšem měla v záloze výpověď jedné ze svědkyň údajného incidentu. „Spacey mu rozhodně naléval, pak spolu hráli a zpívali na pódiu a nakonec se ho pokoušel líbat u baru,“ tvrdila v policejním protokolu.

Důkaz se ztratil

Trumfem žaloby pak měla být mladíkova výpověď a textovky z mobilu. Jenže… chlapec před soudem odmítl vypovídat a mobil plný textovek, které posílal své přítelkyni a které obsahovaly údajně fráze jako „prosím, zachraň mě“ nebo „mám strach, co mi udělá“ se záhadně ztratil přímo na policii. Ta se ohrazuje tím, že mobil vrátila chlapcovu otci, ovšem ten si na něco takového nevzpomíná. A další zvláštností je i to, že chybí předávací protokol, který v podobných případech policie musí vyplnit a od kterého jsou dvě kopie.

Je těžké odhadnout, jak se celá záležitost vlastně má. Jedna varianta je, že se opravdu nic nestalo a mladík se jen chtěl zviditelnit a trochu si na Spaceyho případu i vydělat. A ta druhá je pak daleko prozaičtější. Jako se už u mnoha podobných případů stalo, mohl Spacey kluka prostě uplatit výměnou za jeho mlčení. Ať tak či tak, byl Spacey kvůli nedostatku důkazů zproštěn viny. To ale neznamená, že se vrátí na obrazovky nebo plátna kin. Kolem jeho jména se stále nese pachuť skandálu a na to je Hollywood vzhledem ke kampani #MeToo už dost háklivý.

Kevin Spacey Fowler se narodil 26. července 1959 v South Orange, New Jersey. Než dostal stopku, zahrál si v několika úspěšných filmech. Působí jako herec, ale také jako režisér, scénárista a producent.

V jakých filmech Spacey hrál? Podívejte se DO FOTOGALERIE.

Nejčtenější články