Close search

Dětské hvězdy na šikmé ploše. Zničily je drogy, alkohol i kriminál

Archiv Zdroj: Archiv

Tihle se nepostavili před zástupy diváků a nekřičeli, že jim bylo ukradené dětství. Spadli do toho trochu i sami. A nikomu se povedlo dostat zpátky.

Stopy náročných let, které strávili vesměs jednou nohou před kamerou a druhou na odvykacích kúrách, si nesou doteď. Stačí se jim podívat do tváří a víme, že tihle lidé to neměli jednoduché. Selhali rodiče, manažeři a všichni kolem, nebo jen oni sami?

Macaulay Culkin

Je symbolem Vánoc o poznání déle než děvčátko s divočákem a ještě několik dekád mu to vydrží. Na přelomu devadesátých let se objevil prakticky odnikud jako hlavní hvězda úspěšného snímku Sám doma o klukovi, co přelstí dvojici ne tak docela chytrých lupičů. To mu bylo deset a na této vlně se udržel jen krátce. Následovala hádka jeho rodičů o honoráře z filmů, rozvod, soudy a zbytek peněz, který neskončil u právníků, připadl ještě ani neplnoletému chlapci. Ten vyhlásil, že jde do důchodu. A deset let nic nenatočil. Místo toho se zapsal na soukromou školu a nebylo o něm slyšet. Až do doby, než se v novém miléniu objevil jako pohublá karikatura sebe sama a bylo jasné, že to není z veganské stravy.

Culkin letos v únoru řekl, že toto období lze nejlépe popsat jako hru s ohněm. Nikdy ale nebyl ve stavu, že by potřeboval pomoc zvenčí nebo musel na rehabilitaci. „Stále piju jako ryba. Piju a kouřím. Ale už se nedotýkám těch věcí. Jsou jako staří přátelé. A někdy staré přátele přerostete.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Macaulay 'Instagram' Culkin (@culkamania),

Haley Joel Osment

Málokdo si vzpomene na malého a chytrého syna Forresta Gumpa z konce stejnojmenného snímku. Na natáčení mu bylo pět let a jen krátce předtím jej v obchodním domě Ikea objevil lovec talentů, který malého Haleyho obsadil do několika reklam. Opravdový průlom, a vlastně i jediný, přišel na konci devadesátých let se snímkem Šestý smysl, v němž si zahrál kluka, který viděl věci, co by neměly existovat. Váže se k tomu slavná a dodnes variovaná hláška „Vidím mrtvé lidi“. Haley chvíli šel po dobré cestě a třeba se Stevenem Spielbergem natočil filozofující sci-fi A.I. Umělá inteligence.

Jenže pak se něco zvrtlo, možná za to může špatný výběr filmů, a Haley se vytratil z první ligy. Na titulní stránky médií se dostal snad až když v osmnácti naboural pod vlivem alkoholu a následovalo šedesát hodin rehabilitace.

Za posledních patnáct let nenatočil film, o kterém byste slyšeli. Má za sebou tituly jako Mroží muž nebo Yoga Hosers. Pokud se někde objeví, vypadá jako obézní dítě, kterému někdo na tvář přilepil vousy a postavil ho před kameru. V kinech se s chlápkem, co v jedenácti letech získal nominaci na Oscara, už jen tak nesetkáte. Musíte jít na stream a podívat se na seriály Future Man nebo The Boys.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Haley Joel Osment (@hjosment),

Lindsay Lohan

S kariérou začala koncem osmdesátých let, sotva začala chodit. Dekádu na to natočila rodinnou komedii Past na rodiče, která v její filmografii dodnes patří mezi nejlépe hodnocené. Role usměvavé sympatické dívenky vydržela Lindsay dlouho, co potvrdila spoluprací se studiem Walta Disneyho a tam problémoví nebo depresivní lidé místo nemají. Herečka tato pravidla pocítila krátce po dvacítce, kdy se provalily její problémy s alkoholem a drogami. Dokonce byla přichycena při krádeži, za co jí čekalo 120 dnů ve vězení. Najednou byla sláva, alespoň v tom původním duchu, pryč. Možná za to všechno můžou vlekoucí se problémy rodičů, kteří procházeli náročným rozvodem. Lindsay vzpomíná, že působila jako další rodič do party, kdy musela svým sourozencům hodně pomáhat a zároveň se octla mezi mámou a tátou.

K předešlé slávě už se nevrátila, filmy jako Scary Movie 5 nebo Among the Shadows mají bohužel od první ligy daleko. Mimo kamer se věnovala modelingu nebo budování sítě nočních klubů a rezortů v Řecku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lindsay Lohan (@lindsaylohan),

Drew Barrymore

Její příklad je patrně zapsán i v učebnicích pod heslem, jak se může zvrtnout opravdu slibná kariéra. Chráněnka slavného Stevena Spielberga se jako sedmiletá objevila v jeho trháku E. T. - Mimozemšťan a to jí patrně semlelo hned na druhý den. Navzdory nízkému věku naskočila do víru zábavy pro dospělé, jejím druhým bydlištěm se stalo slavné Studio 54. Poprvé skončila na odvykací kůře ve třinácti, následoval pobyt v zařízení pro duševně nemocné, pokus o sebevraždu a další kolotoč léčení.

Paradoxně jí právě divoká devadesátá léta přinesla klid. Objevila se v kultovním hororu Vřískot, několika komediích s Adamem Sandlerem a do snímku Všichni říkají: Miluji tě jí obsadil dokonce Woody Allen, který si vybírá herce a herečky opravdu pečlivě. Drew dodnes hraje ve filmech a seriálech a dokonce sama režírovala velice slušný indie kousek Vyfič.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Drew Barrymore (@drewbarrymore),

JAK DNES VYPADAJÍ DĚTSKÉ HVĚZDY? PODÍVEJTE SE DO GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu