Close search

Kdy je ten správný čas začít zdobit stromeček?

700billionreasons.com Zdroj: 700billionreasons.com

První advent už máme za sebou, ale do Vánoc ještě necelé tři týdny. Přesto někomu už zdobí obývací pokoj rozzářený vánoční stromeček. Jak to máte vy? Zdobíte stromek v předstihu nebo si to necháváte na Štědrý den? A jak je to vlastně podle starých zvyklostí správně?

Vánoční stromeček se u nás zdobí už více než 200 let. Stromek k nám na Vánoce podle některých zdrojů, poprvé z Německa přivezl v roce 1812 ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich, který chtěl překvapit své přátele. Netrvalo dlouho a ze zdobení stromečku se stal velký byznys. Větve se prohýbaly pod svíčkami, andělíčky, sušeným ovocem, sladkostmi a nejrůznějšími ozdobami ze slámy či ořechů. Ty později nahradily umělé koule. Stromečku obvykle na špičce vévodí hvězda, která má svůj původ v Bibli a která zářila nad betlémskými jesličkami s právě narozeným Ježíškem. Díky její záři našli posvátné místo i tři králové.

A kdy je tedy ta správná doba začít zdobit? Nikde se zcela nedopátráme, jaký den to má být přesně. Ale vzhledem k tomu, že podle staré tradice má vydržet až do příchodu tří králů, tedy až do 6.ledna. A pokud si představíme trvanlivost uříznutého stromečku ve vytopeném domě či bytě, je odpověď nasnadě. Samozřejmě, že čím později, tím máme větší naději, že nám vydrží hezký až do ledna.

V dnešní době, kdy jsou již hojně k dostání stromky umělé, to už tak složité není. Proto si každý může stromeček ozdobit kdy se mu zlíbí. Je pravda, že pokud jej ozdobíte již s prvním adventem, máte déle času na obdivování jeho krásy. Pokud je umělý, nemáte zbytečnou práci s odklízením opadaného jehličí, ale zase chybí ta vůně. Ta vůně, při které když zavřete oči, stojíte uprostřed obýváku ve svých sedmi letech a čekáte až zazvoní Ježíšek.

Ono je totiž úplně jedno, kdy bude váš stromeček stát, hlavní je abyste se pod ním sešli na Štědrý den se svými nejbližšími. A užili si krásné a pohodové chvíle bez žádných stresů a trápení.

 

Nejčtenější články