Close search

Kdo jsou nejbohatší lidé v módním průmyslu? Poznejte miliardáře, kteří vás oblékají

Instagram Zdroj: Instagram

Móda je velmi výdělečným odvětvím průmyslu, každoročně se v ní protočí miliardy dolarů. Komu se v tomto odvětí podaří prosadit, dříve či později se může dopracovat k velkému jmění. Kdo jsou ale současní nejbohatší lidé světa, kteří k majetku přišli právě díky touze po kráse a elegantních oděvech?

Každoročně lidé utratí v oděvním průmyslu obrovské množství financí. Tyto peníze pomáhají budovat a rozvíjet další módní značky, posouvat dopředu vývoj v módních trendech a v neposlední řadě přispívají majitelům slavných oděvních společností k růstu majetku. Není proto divu, že mezi ty nejbohatší lidi na světě patří právě podnikatelé, kteří si své jmění vybudovali v modním průmyslu.

Tadashi Yanai: 29.8 miliard dolarů (671 miliard korun)

Japonský podnikatel Tadashi Yanai je majitelem a zakladatelem největšího asijského módního gigantu, mezi jeho dceřiné společnosti patří například značka Uniqlo. Yanai je nejbohatším mužem Japonska, který si vybudoval svoji společnost od základů. Jako syn obyčejného krejčího si otevřel svůj první obchod s názvem Uniqlo už v roce 1984. Později se mu povedlo rozvíjet svůj podnik velmi efektivně a otevřel si více jak dva tisíce poboček ve více než 20 zemích světa.

Francois Pinault: 35.1 miliard dolarů (790 miliard)

Francouzský rodák Francois Pinault je majitelem a zakladatelem společnosti Kering group, která se zaměřuje na prodej luxusního zboží. Součástí jeho skupiny jsou i legendární značky jako Gucci nebo Alexander McQueen. Kromě oděvního průmyslu se Pinault věnuje vinařství nebo vlastní několik aukčních síní. Od roku 2009 je ženatý s americkou herečkou mexického původu Salmou Hayek.

Phil Knight: 38.5 miliard dolrů (866,3 miliardy korun)

Miliardář a zakladatel nyní již celosvětově proslulé společnosti Nike, Phil Knight, se budování své úspěšné značky začal věnovat ještě při studiu na střední škole. Věnoval se totiž lehké atletice a běhu a společnost tehdy založil se svým trenérem Billem Bowermanem v roce 1964. Knight společnost Nike opustil v roce 2016 poté, co 52 let stál v jejím čele.

Amancio Ortega: 70.7 miliard dolarů (1,6 bilionu korun)

Šestým nejbohatším člověkem na světě je španělský miliardář a zakladatel módní značky Zara Amancio Ortega. Podnikatel pomocí své společnosti Inditex, jejíž 59 procent vlastní, řídí další módní značky jako Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius a mnoho dalších. Ortegovi v podnikání pomáhají i jeho děti. Například dcera Marta má vedoucí funkci u značky Zara a rozhoduje o tom, jaké oblečení se dostane na pulty obchodů.

Bernard Arnault: 105.6 miliard dolarů (2,4 bilionu korun)

Nejbohatším Evropanem a třetím nejmajetnějším mužem na světě je Barnard Arnault, který vede největší oděvní společnost přes luxusní zboží, LVMH. Arnaultova společnost tak vlastní 75 módních značek, které prodávají přepychové zboží a svému majiteli dopomohly ke skutečně velkému majetku. Jeho nejnovějším přírůstkem je například věhlasná šperkařská značka Tiffany & Co. Pod jeho společnost ale také spadají oděvní giganti jako Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora, nebo Bulgari. Arnault ale na řízení společnosti není sám. Má několik dětí, které se aktivně angažují v rodinném podnikání.

PODÍVEJTE SE V NAŠÍ GALERII NA NEJBOHATŠÍ MUŽE Z MÓDNÍHO PRŮMYSLU.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu