Close search

Jitka Košínová: Přežila leukémii, postavila se osudu a teď v tom pomáhá jiným

Youtube - Druhý život Jitky K. - trailer Zdroj: Youtube - Druhý život Jitky K. - trailer

Životní příběh Jitky Košínové je inspirací pro všechny, které postihla leukémie a nejenom pro ně. S diagnózou leukémie se jí znenadání obrátil život vzhůru nohama. Měla štěstí, během několika měsíců se našel vhodný dárce kostní dřeně. Tím však její boj o život teprve začal.

Z fitness centra na kožní, odtud na onkologii

„Jmenuji se Jitka. Můj život byl plný sportu, kamarádů a radosti. Přestěhovala jsem se do Prahy, kde jsem tvrdě makala jako trenérka ve fitness. Psalo se o mně v novinách, potkávala jsem zajímavé lidi. Ani ve snu by mě nenapadlo, co mě může potkat.“

Tak začíná dokument režiséra Vojtěcha Kopeckého Druhý život Jitky K., zachycujícího všechny zásadní momenty života, ve kterém se nečekaně zjeví ničivá nemoc.

Nejdříve přišla kožní vyrážka, na kožním na ni dostala mastičku s kortikoidy. Asi po třech týdnech zkolabovala a dostala se do nemocnice. Krevní testy odhalily akutní leukémii. Její život se tehdy měřil v hodinách. Lékaři ihned nasadili chemoterapii a začal se hledat dárce kostní dřeně. Ten se po několika měsících naštěstí našel v Německu, u nás v Česku vhodný dárce nebyl.

Následovala transplantace a měsíce náročného zotavování ve stavu bez jakékoliv energie a imunity. Jitka Košínová se však nemoci postavila čelem. Její boj s nemocí je zdokumentován, aby pomáhal i jiným pacientům. Silný dokument je však návodem na překonávání překážek, který přijde vhod každému.

Z nemocnice až na vrchol hory

Návrat do života není ze dne na den. Jitka přiznává, že velikou oporou jí tehdy byla rodina a přátelé. Motivací jí byl i pochod na Sněžku, pro který se rozhodla v nemocnici.

Čtrnáct měsíců po transplantaci na Sněžku skutečně vyrazila, s ní i více než stovka dalších lidí, lékařů i pacientů, kteří se stejně jako ona uzdravili. Od té doby pochod na vrchol realizuje každý rok.

Může to potkat každého!

Jitka vyhrála. Z fitness trenérky ji však nemoc dostala do invalidního důchodu. Přesto nesedí s rukama v klíně, ale rozhodla se, že bude užitečná. Podporuje ostatní v boji s nemocí. Motivuje k dárcovství kostní dřeně, bez kterého by léčba leukémie byla bezzubá.

„Myslím si, že musím ještě něco dát, ne splatit, ale dát... pomáhat,“ vysvětluje Jitka K. v rozhovoru pro Noční Mikrofórum Českého rozhlasu.

Nemoci se nevyhýbají ani slavným. Kteří známí lidé porazili leukémii? NAJDETE JE VE FOTOGALERII.

Nejčtenější články