Close search

Jeden z historicky prvních útoků na školu má na svědomí teprve šestnáctiletá dívka. Střílela, protože neměla ráda pondělky

vintage.es Zdroj: vintage.es

Brenda Ann Spencer bylo teprve šestnáct let, když zastřelila dva lidi a dalších devět zranila na Clevelandově základce. Novinářům řekla, že nesnáší pondělky a udělala to pro zábavu.

Brenda Ann Spencer se narodila 3. dubna 1962 v San Diegu. Odmala ji přitahovaly zbraně a násilí. Jako puberťačka za sebou měla také několik drobných přestupků včetně krádeží, užívání drog a chození za školu. Na konci ledna 1979 se ale chystala udělat něco jiného… Nelze však říct, že by k tomu nedávala jisté indicie.

Svým spolužákům týden přes masakrem řekla, že chce udělat něco velkého, co ji dostane do televize. Také v okolí rodiny a kamarádů trousila hlášky jako "už brzy poznáte, co se se mnou děje" nebo "jednou ráno se budete po mně shánět". Nikdo jim však nevěnoval pozornost, až nadešel osudný den.

29. ledna si Spencer vzala samonabíjecí pušku, kterou dostala na Vánoce od otce. Vyklonila se z okna svého domu, který byl hned naproti základní škole Grover Cleveland Elementary School, a bez rozmyslu začala střílet po studentech čekajících, až ředitel otevře bránu budovy. Právě ředitel Burton Wragg a správce budovy Mike Suchar svým zraněním také podlehli; Wragg se snažil děti ochránit, Suchar pak zemřel, když šel postřelenému řediteli na pomoc. Zraněno bylo také osm studentů a jeden policista.

Trvalo dalších sedm hodin, než se Spencer vzdala. V zabarikádovaném domě vyhrožovala, že zabije další lidi, pokud se k ní někdo z policie přiblíží.

Na otázku novináře, proč to udělala, odpověděla: "Udělala jsem to jenom pro zábavu. Nemám ráda pondělky. Tohle mi ho trochu oživilo." Také se nechala slyšet: "Bylo to jako střílet kachny na rybníku. Ta děcka vypadala jako stádo krav, jak tam tak stála. Opravdu nebylo těžké po nich střílet."

Vzhledem k závažnosti činu s ní soud nakládal jako s dospělou a udělil jí trest 25 let odnětí svobody. Ani po této době však nebyla uznána způsobilou k propuštění a dodnes sedí v ženské věznici ve městě Chino. O další propuštění si může požádat v roce 2019.

Vražedkyně po letech samozřejmě změnila tón své výpovědi. Jejím záměrem prý nebylo nikoho zabít a jenom chtěla, aby ji v protiútoku zastřelila policie. V době masakru byla údajně pod vlivem drog a negativně se na ní podepsalo také fyzické a sexuální zneužívání otcem. Vyšetřování v 70. letech však vliv návykových látek vyvrátilo a o patologickém chování otce se Spencer také nikdy dřív nezmiňovala.

Její čin dal v polovině roku 1979 vzniknout songu I Don't Like Mondays od The Boomtown Rats, který byl čtyři týdny na vrcholku britské singlové hitparády. 

Nejčtenější články