Close search

Jako turista do Černobylu? Vláda zpřístupnila tragický velín, ale pozor na urážlivá selfie

Prima Max Zdroj: Prima Max

Černobylská elektrárna již dlouhá léta láká tisíce zvědavců, kteří chtějí nahlédnout pod poklop tajemství jaderné tragédie. Turisté, kteří se nebojí jezdit do zpustošené oblasti, budou mít nyní dokonce možnost navštívit i velín čtvrtého reaktorového bloku. Ukrajinská vláda ho totiž nedávno zpřístupnila veřejnosti. Chce tak zájemce seznámit s děsivou a fascinující minulostí této nechvalně proslulé jaderné elektrárny.

Černobylská tragédie již přes tři desítky let fascinuje a zároveň děsí celý svět. Havárie jaderného reaktoru se nesmazatelně zapsala do světových dějin, kdy si během jediné noci vyžádala desítky lidských životů a tisíce jich změnila navždy. Místo se ale po letech otevřelo veřejnosti a nyní oblast černobylské jaderné elektrárny patří na Ukrajině k jedněm z největších turistických lákadel. Dnes večer se navíc na Prima Max můžete podívat na drama Černobyl tak, jak ho viděla ukrajinská produkce. 

Desítky tisíc lidí ročně

Pouze za rok 2016 tuto radioaktivitou zamořenou oblast navštívilo více než čtyřiadvacet tisíc lidí. Úroveň radiace se v tomto místě samozřejmě postupem času snižuje, a proto zde návštěvníci mohou strávit i několik hodin. Tohoto neobvyklého cestovního ruchu využívají i někteří místní obyvatelé, kteří si často přivydělávají jako průvodci nebo řidiči v oblasti.

Otevřená řídící místnost

Aby se návštěvníci dostali do uzavřené oblasti, musejí získat speciální povolení od ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace. Nyní se ukrajinská vláda rozhodla zpřístupnit návštěvníkům řídící místnost čtvrtého reaktorového bloku. Podle ukrajinské vlády budou moci turisté už brzy navštívit také nové stezky, vydat se na projížďku na lodích nebo se více věnovat fotografování, protože některá dosavadní přísná pravidla se zmírní.

Neuctivé snímky

Právě otázka pořizování vhodných fotografií a uctivého chování na místě tragédie je důvodem velkého pohoršení místních obyvatel. Někteří návštěvníci totiž po příjezdu do Černobylu zapomínají na to, že se nacházejí na místě, kde se odehrála skutečná lidská tragédie a kde desítky lidí obětovaly životy, aby zachránily ostatní. Někteří z návštěvníků tragického místa si začali pořizovat nevhodné fotografie a zveřejňovat je na svých sociálních sítích.

Nevhodné chování

Tvrdé kritice veřejnosti nedávno čelila i rakouská influencerka Julia Baessler, která se během své květnové cesty po Ukrajině rozhodla podívat i na zničenou elektrárnu. Pořídila několik fotografií a po jejich zveřejnění na sociálních sítích se na ni snesla vlna kritiky, protože lidé snímky považovali za nevhodné.

Ukrajinská vláda přitom tvrdí, že chce zpřístupnit návštěvníkům velín proto, aby ukázala Černobyl v pozitivním světle, protože podle prezidenta Volodymyra Zelenského má Ukrajina mnoho co nabídnout.

NA NEJNOVĚJŠÍ SNÍMKY Z ČERNOBYLU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Nejčtenější články