Close search

Jaké vánoční tradice dodržuje královna Alžběta II.? Některé zvyky jsou staré přes 150 let

Flickr Zdroj: Flickr

Britská královská rodina si velice potrpí na dodržování tradic. Proto není divu, že se toto pravidlo vztahuje i na jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Královna Alžběta II. se tak místo klidu v kruhu rodiny zapojuje do akcí, které se pro představitele monarchie již staly tradicí.

Panovnice Alžběta II. rozhodně nemůže nazvat Vánoce svátky klidu a pohody, jelikož právě během tohoto období má mnoho povinností, které musí jako představitelka královské rodiny plnit. Během posledních let se britští monarchové snažili přiblížit svým občanům, a proto se pravidelně objevovali na různých sledovaných akcích a setkávali se s veřejností. Některé události měly tak pozitivní ohlasy, že se s postupem času staly tradicí, a proto každý rok královna Alžběta II. dodržuje ty nejznámější z nich.

Královský projev

Každý rok britská panovnice usedne před televizní kamery a z prostor Buckinghamského paláce pronese řeč, ve které dle svého názoru a postoje, shrne vzlety a pády, jak osobní, tak i státní. Tento projev představitelé britské monarchie dodržují od roku 1934.

Návštěva mše

Každý rok na Štědrý den panovnice a její rodina navštíví mši v kostele Svaté Marie Magdalény a později se odeberou do královnina sídla Sandringham Estate, kde usednou ke slavnostnímu obědu. Královna navštěvuje kostel pravidelně každý rok, přesto jednu tradici nedodržuje, jelikož podle pravidel by měla kostel jako představitelka monarchie navštívit v královské koruně.

Výzdoba stromku

Vánoční strom je neoddělitelnou součástí sváteční výzdoby v paláci. Nehledě na svůj nabitý program si ale královna a další členové rodiny potrpí na to, že se každoročně sejdou u vánočního stromku a dokončí jeho zdobení.

Pudink jako dárek

Královna Alžběta II. a její manžel princ Philip každý rok podarují pracovníky paláce, představitele svojí ochranky a další pomocníky tradičním svátečním jídlem – pudinkem. Každoročně tak během svátků královna daruje okolo 1500 pudinků, kdy jeden má přibližnou hodnotu 50 dolarů (1125 korun).

Vánoční pohlednice

Každý rok v období svátků panovnice a její manžel rozešlou více jak 750 vánočních pohlednic a přání. Tuto tradici zavedla ještě královna Victorie přibližně okolo roku 1850.

PODÍVEJTE SE V NAŠÍ GALERII, JAK KRÁLOVNA SLAVÍ VÁNOCE:

Nejčtenější články