Close search

Jaké vánoční filmy fascinovaly diváky? Tyto snímky vydělaly v kinech nejvíce v historii

20th Century Fox Zdroj: 20th Century Fox

Každý má své vlastní oblíbené vánoční filmy, na které se alespoň jednou ročně během období svátků podívá. Osobní preference jedince ale nemusí odpovídat tomu, které filmy s vánoční tématikou k sobě strhly veškerý zájem diváků a v kinech vydělaly svým tvůrcům skutečně velké peníze. Které americké vánoční snímky se tak zapsaly do historie jako ty nejvýdělečnější?

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří mnohé tradice, které se rodiny i jednotlivci snaží dodržovat. Ať už se jedná o zdobení stromečku, pečení cukroví, nebo sledování oblíbených filmů, každý z nás si během svátků najde čas na svoji oblíbenou vánoční činnost. Každoročně se také filmoví tvůrci snaží přijít s novými a zajímavými snímky, které by divákům zpestřily a zpříjemnily sváteční období. Někdy se jim to podaří a někdy ne. Avšak existují americké vánoční filmy, které si získaly srdce lidí po celém světě a nejenom že se staly žádanou vánoční klasikou, ale v roce uvedení do kin svým tvůrcům nadělily skutečně velké výdělky (pozn.red.: částky jsou bez započtení inflace).

Grinch (2018)

Grinch patří mezi populární postavy a tak se tato postava mrzutého samotáře, který neslaví Vánoce, dočkala hned několika zpracování. Animovaný film, který vyšel v roce 2018, byl velmi úspěšný a vydělal v kinech po celém světě 225 milionů dolarů (5,2 miliardy korun).

Santa Claus (1994)

Snímek, který natočil režisér John Pasquin a přizval si do něj ke spolupráci herce Tima Allena, se stal jedním z nejúspěšnějších vánočních filmů v historii. Nejenže tehdy obdržel pozitivní ohlasy od kritiků i diváků, ale také si celosvětově přišel na 189,8 milionů dolarů (5,5 miliardy korun podle tehdejšího kurzu).

Vánoční skřítek (2003)

Tato vánoční komedie, ve které hrají hvězdy jako Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel, nebo Mary Steenburgen, si získala přízeň diváků po celém světě. Finální tržby v roce 2003, které tvůrcům přineslo uvedení snímku do kin, se pohybovaly kolem 220,4 milionů dolarů (6,2 miliardy korun podle tehdejšího kurzu).

Polární expres (2004)

Vánoční snímek Polární expres zaznamenal velký úspěch nejenom mezi diváky, ale dočkal se i ocenění kritiků, jelikož byl nominován hned na tři Oscary. Film, ve kterém jednu z hlavních postav ozvučoval slavný americký herec Tom Hanks, měl celosvětové tržby okolo 306,85 milionů dolarů (8 miliard korun).

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992)

Očekávané pokračování filmu o chytrém a nezbedném Kevinovi McCallisterovi, kterého ztvárnil Macaulay Culkin, mělo v kinech lepší start, než první díl této série. Zájem diváků podpořili i herci Joe Pesci a Daniel Stern, kteří se vrátili jako představitelé „mokrých banditů“. Ve výsledku ale snímek celosvětově vydělal méně než první díl, i když celková částka tehdy činila neuvěřitelných 359 milionů dolarů (10,1 miliardy korun).

Grinch (2000)

Tento hraný snímek, ve kterém Grinche ztvárnil komediální herec Jim Carrey, se dočkal velmi pozitivních ohlasů u diváků a po celém světě si vydělal 345 milionů dolarů (13,3 miliardy korun). Stal se tak jedním z nejvýdělečnějších vánočních snímků v historii.

Sám doma (1990)

Nejúspěšnějším vánočním filmem všech dob se ale jednoznačně stal nyní již legendární snímek Sám doma. Příběh z roku 1990 vypráví o malém a chytrém nezbedníkovi Kevinovi, který se snaží ochránit svůj domov před zloději. Film měl tak pozitivní ohlas, že si na celosvětových tržbách přišel na 476, 68 milionů dolarů.

PODÍVEJTE SE V NAŠÍ GALERII NA NEJVÝDĚLEČNĚJŠÍ FILMY V HISTORII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu