Close search

Jak žije nejbohatší Ind? Má nejdražší rodinné sídlo na světě a utratil miliardy za svatbu dcery

archiv Zdroj: archiv

Je třiatřicátým nejbohatším člověkem planety, jeho majetek dosahuje závratné výše v přepočtu 1,2 bilionu korun. Mukeš Ambani, indický podnikatel a ropný magnát, na svém pohodlí rozhodně nešetří. Pro svoji rodinu například vybudoval nejdražší luxusní rezidenci v hodnotě 22,5 miliardy korun. Jak žije jeho rodina a kolik stála velkolepá svatba jeho jediné dcery?

Indie je zemí velkých rozdílů. Zatímco většina místních lidí žije více než skromně, někdy až v nuzných podmínkách, paralelně s touto realitou se vyskytuje svět plný luxusu a přepychu. Tyto neuvěřitelné rozdíly lákají pozornost celého světa. Podobným tématům se věnují knižní autoři i filmoví režiséři. Například americký snímek Šíleně bohatí Asiaté poodhaluje život nejbohatších asijských rodin. Jak ale tyto klany skutečně žijí a za co utrácejí velké finanční částky?

Svatba plná hvězd

Nejbohatší Ind Mukeš Ambani, který se může pochlubit majetkem přes 51,4 miliardy dolarů (1,2 bilionu korun), nedávno uspořádal velkolepou oslavu, jež si získala celosvětovou pozornost. Ambani totiž vdával jedinou dceru Ishu, která si vzala za muže indického miliardářského synka Ananda Piramala.

Téměř týdenní oslava čítala mnoho nejvlivnějších hostů z celého světa. Na jistou obdobu rozlučky se svobodou tehdy dorazili politici, podnikatelé i celebrity jako Hillary Clinton, zpěvačka Beyoncé, zpěvák Nick Jonas s bývalou Miss World Priyankou Choprou nebo podnikatel Henry Kravis.

Náklady přes dvě miliardy

Velkolepá oslava se konala ve státě Rádžasthán, kam hosty přivezlo hned několik letadel. V rámci oslav bylo plně obsazeno pět nejluxusnějších hotelů v okolí a Ambaniho rodina jako důkaz svých díků státu poskytla místním tisícům obyvatel teplé jídlo po dobu několika dní.

Svatební ceremoniál se pořádal v Ambaniho luxusním sídle v Bombaji, které je považováno za nejdražší soukromou nemovitost na světě. Veškeré oslavy tak přišly jeho rodinu na neuvěřitelných 100 milionů dolarů (2,25 miliardy korun).

Ambani, který podniká hlavně v ropném a petrochemickém průmyslu, vlastní také největší rafinerii na světě. O společnost Reliance Industries ale musel v roce 2002 po smrti svého otce, který v tomto odvětví začal původně podnikat, svést velký boj o dědictví s vlastním bratrem. Sourozenci si později společnost rozdělili a Mukeš se začal věnovat ropnému odvětví, což mu přineslo skutečně okázalé bohatství.

Nakoupil rodině letadla

S manželkou Nitou má Ambani dva syny a dceru. Pro rodinu vybudoval v srdci Bombaje rezidenci Antilia o sedmadvaceti patrech. Je považována za nejdražší soukromé sídlo na světě a v odhadu stála přes 22 miliardy korun. Téměř samozřejmostí je, že budova má vlastní přistávací plochy pro helikoptéry, kino, fitness a spa zónu, kde rodinní příslušníci mohou načerpat síly. Celé patro pak patří obsluhujícímu personálu. Ambani si navíc vyčlenil několik pater pro garáže, kde parkuje své luxusní automobily.

Jeho vozový park se skládá z nejdražších kousků. Ambani vlastní vozy nejrůznějších značek jako BMW, Mercedes, Rolls Royce Phantom nebo Bentley Flying Spur.

Nejbohatší Ind také vlastní soukromé letadlo Boeing Business Jet v hodnotě okolo 70 milionů dolarů nebo letoun Falcon 900 EX, který stojí 43,3 milionu dolarů. A aby se rodina nemusela přetahovat o to, kdo pro své cesty využije které letadlo, Ambani daroval své ženě Nitě Airbus za 60 milionů dolarů.

NA MAJETEK INDICKÉHO MILIARDÁŘE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Nejčtenější články