Close search

Jak Walt Disney vybudoval své impérium? Začínal během velké deprese a hrozily mu bankroty

wikimedia Zdroj: wikimedia

Dá se říct, že příjmení Disney patří mezi ty nejslavnější na světě. Dnes již gigant zábavního průmyslu produkuje každý rok desítky filmů i seriálů. Jejich začátky ale byly skutečně obtížné a společnost byla dokonce na hranici bankrotu. Jak italský migrant dokázal vybudovat tuto legendární "továrnu na sny"?

The Walt Disney Company je největší světovou mediální korporací s majetkem kolem 130 miliard dolarů (2,93 bilionu korun), která se zaměřuje především na tvorbu zábavních pořadů pro děti, nebo spolupracuje na natáčení filmových hitů.  Nehledě na to, že firma Walt Disney nese jméno pouze jednoho ze zakladatelů, studio, které začínalo vytvářením kreslených filmů, založili dva bratři Walt a Roy O. Disney v roce 1923.

Podnikaví sourozenci

Sourozenci měli velice dobrý vztah a proto neváhali a pustili se do společného podnikání. Mladší bratr Walt zodpovídal za uměleckou tvorbu, zatímco starší bratr Roy se věnoval obchodní stránce jejich podnikání. Během velké deprese, ve třicátých letech minulého století, nebylo lehké zabránit krachu malé společnosti v drsném Hollywoodu, ale tvrdá práce se bratrům vyplatila, když se o 5 let později na plátnech kin poprvé objevila, dnes již legendární postavička myšáka Mickey Mouse, v kresleném filmu “Parník Willy.”

Legendární Sněhurka

Walt a Roy se ale nechtěli zastavit pouze u jediného úspěchu a rozhodli se zariskovat a v té době zkusit nemyslitelné. Po dlouhých letech příprav se v roce 1937 v kinosálech objevil první animovaný film, který byl celovečerní. Proslulý snímek “Sněhurka a sedm trpaslíků”, přinesl studiu Disney nejenom celosvětovou slávu, ale také velké množství  finančních prostředků. Skoro přes noc se tak z nízkorozpočtového studia stala firma, která si mohla dovolit utrácet miliony.

Zakladatelé se tak s postupem času a rostoucím úspěchem společnosti stávají velice zámožnými lidmi. A i když byl už v tehdejší době Walt Disney milionář se svojí rodinou žil docela skromný život. S manželkou Lillian vychovávali dvě dcery, vlastní dceru Diane a adoptovanou Sharon. Nehledě na to, že byl ředitelem velmi úspěšné společnosti, každé ráno Walt vozil své děti do školy a doma o práci skoro nikdy nemluvil. Sharon při vzpomínkách na otce uváděla, že se sestrou rostly jako dvě zcela obyčejné děti. Legendární Walt Disney pro ně byl milovaným tatínkem, který každé ráno chodil do obyčejné práce.

Skromný život

Celková hodnota majetku rodiny Walta Disneyho a jeho bratra Roye není známa, ale hodnota společnosti The Walt Disney Company se odhaduje na 130 miliard dolarů (2,9 bilionu korun). Přesto zakladatel společnosti celý život vlastnil se svojí manželkou Lillian jenom dvě nemovitosti. A to dům, ve kterém žil se svojí rodinou v Los Angeles a pozemek v Palm Springs. Rodinný dům Walta a Lillian Disney v LA byl v roce 1998 prodán za 8,5 milionu dolarů (272 milionů korun podle tehdejšího kurzu). Disney ale nebyl jenom mnohonásobným otcem ale i dědečkem. S manželkou pomáhali s výchovou deseti vnoučat, než Walt v roce 1966 zemřel na rakovinu plic.

Rodinné neshody

Starší dcera Walta Disney, Diane, se vdala za Ronalda Millera v roce 1954 a měli spolu 7 děti. Svoje potomky Diane vychovávala stejně jako ji učil její otec. Skromnost je velkou součástí této rodinné tradice a nyní vnučka Disneyho, Abigail, velice aktivně podporuje zvyšování daní pro extrémně bohaté. Adoptovaná dcera Walta Disneyho, Sharon byla vdaná dvakrát a měla 3 děti. V roce 1993 Sharon, ve věku 56 let, podlehla rakovině prsu. Její děti, Michelle a Brad, se nechvalně proslavili kvůli soudu o rodinné dědictví v hodnotě 400 milionů dolarů (9 miliard korun), který trval mnoho let.

Starší bratr Walta, Roy O. Disney, měl se svojí manželkou Ednou 4 vlastní děti. Zajímavostí je, že i když měli Bratři Walt a Roy vždy velice blízký vztah, jejich potomci už spolu moc často nekomunikovali a každý se rozhodl vydat vlastní cestou. Propast se ale ještě více prohloubila, když Roy E. Disney, syn Waltova bratra, vystřídal manžela své sestřenice, Ronalda Millera, na vedoucí funkci ve společnosti Disney. Roy si totiž byl vědom toho, že firma si v posledních letech vedla velice špatně a v kinech jejich animovaná tvorba neustále prohrávala konkurenci.

Následující vývoj firmy The Walt Disney Company se zapsal do dějin. Roy si na pomoc najal nový tým, který mu pomáhal společnost oživit a tento plán spustil obrození dnes jedné z nejbohatších společností na světě. Pod vedením Roye E. Disneyho světlo světa spatřily dnes již legendární snímky jako Lví král, Malá mořská víla, Kráska a zvíře, nebo Alladin. Díky těmto úspěchům se hodnota společnosti zvýšila až padesátkrát.

Nejčtenější články