Close search

Vůně vesmíru: Astronautům připomíná připálený steak nebo rum

NASA Zdroj: NASA

Pátrání po vůni vesmíru je fascinující ukázkou toho, jak málo vlastně o něm zatím víme.

Když se astronauti vrátí z procházky ve vesmíru a sundají si přilbu, pocítí, jak to tam venku vlastně voní. A jejich postřehy jsou mimořádně zajímavé.

Vůně vesmíru

Astronauti na popis toho, jak voní vesmír, obvykle používají přirovnání ke kovu a masu. „Je to něco jako zápach pistole hned po výstřelu,” řekla také pro CNN astronautka Peggy Whitson.

Ona i její kolegové se obvykle shodnou v tom, že voní jako nic jiného. Jejich osobní zkušenosti se mírně odlišují. Padají slova jako hořký, kouřový nebo spálený steak, rozpálený kov a ozonová vůně sváření. Ale prý je tam i něco slabě nakyslé a sirnaté.

Nejde, samozřejmě, o přímý čichový zážitek z vesmíru, protože ve vakuu není co dýchat.

NASA a vodka

Osobní zážitek z vůně vesmíru už patrně nebude dostupný jenom astronautům. Na Kickstarteru momentálně probíhá kampaň k parfému s jednoznačným názvem Eau de Space.

Stojí za ním Steve Pearce, zakladatel společnosti Omega Ingredients, který v roce 2008 dostal od NASA zadání na vytvoření vůně vesmíru. Šlo o součást přípravy astronautů, aby je tam nahoře čekalo co nejméně překvapení. Vývoj vůně zabral Pearcovi čtyři roky, protože neměl jednoduché zadání. Astronauti ji totiž popisovali jako mix střelného prachu, spáleného steaku, malin a rumu.

Pearce doufá, že vůně se stane součástí zážitkového vzdělávání. Jako další by měl přijít na řadu parfém Smell of the Moon. A patrně půjde o lepší zážitek, než je ten, který Pearcovi zařídil pozornost NASA. Před lety totiž pro svoji výstavu Impossible Smells vytvořil i vůni Mezinárodní vesmírné stanice Mir, která odešla do důchodu v roce 2001.

Základní ingrediencí byla vodka, kterou si astronauti vozili sebou a ovlivňovala jejich dech i vůni potu. A výsledek? Mix nemytého těla, zpocených nohou, odstraňovače laku na nehty a benzínu...

Zdroje: cnn.com, theatlantic.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu