Close search

Jak si zařídit vyšší plat? Zkuste někdy mlčet

Pixabay Zdroj: Pixabay

Zaměstnání v dnešní době není pouze zdrojem obživy. Lidé potřebují silnou motivaci, aby své povolání vykonávali dobře a za pár let nevyhořeli. Přesto je velmi důležitou součástí každého zaměstnání finanční otázka. Víte, jak postupovat, když jste spokojeni s prací, ale ne s měsíčním výdělkem?

Pokud chcete ve své práci pokračovat a pečovat o vývoj firmy, nebojte se svému zaměstnavateli říct o vyšší plat. I když vyjednávání o financích ve společnosti patří k těm nejméně příjemným, existují způsoby, které vám v konverzaci se zaměstnavatelem pomohou. Jedním z nich je i mlčení.

Hlavně mlčet

Je možné u vyjednávání o platu mlčet? Podle knihy Cringeworthy od autorky Melissy Dahl vám mnohdy mlčení pomůže víc než tisíc slov. Dahl staví na tom, že nikdo není rád v trapné situaci. A lidé se právě cítí nesví, když komunikace neprobíhá vytouženým způsobem nebo neprobíhá vůbec. V této situaci může být velmi účinnou zbraní právě mlčení.

To neznamená, že byste během rozhovoru neměli říct ani slovo, ale pokuste se neodpovídat hned a unáhleně.

Trénink

Pokud máte pocit, že mlčení je vlastně jednoduché, a tak se nemusíte na nic připravovat, jste na omylu. Tato strategie sice podle autorky knihy může pomoci, přesto je v běžném životě vždy potřeba se pojistit.

Než se tedy pustíte do vyjednávání se šéfem, ať už se strategií mlčení, nebo ne, zkuste si váš rozhovor nejdříve představit. Nachystejte se na něj dopředu.

Co naopak jistě říct?

V průběhu vyjednávání se se svým šéfem určitě budete muset alespoň trochu bavit. Zkuste ho tedy přesvědčit, že si tyto peníze skutečně zasloužíte.

Nemluvte o tom, že potřebujete více peněz, jelikož vám finance pokryjí pouze účty, a proto si nemůžete dovolit jet na dovolenou nebo si koupit nové auto. Zaměřte se na svoje úspěchy. Vy sami musíte věřit, že si tyto peníze zasloužíte. Popište, jakým konkrétním způsobem firmě pomáháte, uveďte praktické příklady.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články