Close search

Ničí vás pekelné vedro? Poradíme, jak se poprat s horkem v bytě i domě

Pixabay Zdroj: Pixabay

Krásné letní dny a vysoké teploty mají i své velké nevýhody. V noci se kvůli nepříjemné horku pořádně nevyspíte a během dne je v bytě, nebo domě většinou k nevydržení. Jak si tedy s vysokými letními teplotami poradit, když jste si dopředu nestihli nainstalovat klimatizaci a fasáda vašeho domu nemá dobré zateplení?

Přežívat doma v letním horku rozhodně není jednoduché. Když sluníčko praží do oken, najít způsob, jak dosáhnout vytouženého ochlazení, bývá častým problémem. Ale i podobná nepříjemná situace má řešení.

Dobré větrání

Je častou chybou, že lidé v průběhu celého dne nechávají pootevřená okna. Vzduch, který ale do místnosti přichází z venkovního prostředí je stejně horký jako rozpálený asfalt a vytoužené ochlazení vám nepřinese. Způsob větrání v zimě a létě se zásadně liší. V zimních měsících se doporučuje otevřít okno několikrát během dne na kratší dobu, zatímco v létě byste měli větrat na začátku a na konci dne déle jak 30 minut. Je také dobré otevřít všechna okna, aby došlo k rychlé výměně vzduchu.

Stínění

Tady vám na pomoc v boji se sluncem přijdou pergoly, markýzy, žaluzie i obyčejné závěsy. Zatímco pergoly ochrání před horkem nejen vás ale i dům, mnohem levnější látkové markýzy dokážou také výrazně snížit množství slunečního, které vám proniká skrze okna. Pokud máte žaluzie, nebo záclony, rozhodně se je také nebojte použít. Žaluzie můžete nastavit na optimální úhel, aby vám v bytě regulovaly množství světla. Zkuste také částečně zatáhnout záclony, hlavně z té strany, ze které k vám do bytu, nebo domu proniká venkovní světlo.

Praktický ventilátor

Pokud nejste příznivcem klimatizace, investujte své peníze do větráků. Mají mnoho výhod, jelikož jsou levné, přenosné a dokáží vám celkem rychle přinést pocit vytouženého ochlazení, i když jen uvádějí do pohybu teplý vzduch. Při koupi také myslete na to, jak velkou plochu budete potřebovat ochladit a kam ho umístit. Avšak i ventilátory ale mají i své nevýhody, jelikož k jejich využívání budete potřebovat elektřinu a také mohou hlučné.

Klidný spánek

Horký noční vzduch nenechává chladným mnoho lidí během letních měsíců. Pokud si ale chcete dobře odpočinout investujte do pořízení dek a polštářů s chladivou úpravou, které jsou schopny pohltit více potu než klasické bavlněné.

Nejčtenější články