Close search

Jak se v dnešní době, kdy jsme pod neustálým tlakem, vypořádat se stresem v práci?

Pixabay Zdroj: Pixabay

V dnešní době jsou lidé pod velkým tlakem, a proto se zvyšuje riziko stresu na pracovišti. Mezi hlavní příčiny pracovního stresu patří velká pracovní zátěž, problémy v mezilidských vztazích jak s kolegy, tak se svými nadřízenými, přeskakování z jedné práce do druhé, problémy v osobním životě, ale i nedostatek jistoty zaměstnání.

Stres v práci s sebou nese mnoho rizik. Má významný vliv na naše zdraví. Stres může způsobit různá onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a cukrovka, a to může vést ke vzniku srdečních chorob. Ty jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. Loni na následky srdečních chorob zemřelo asi 49 tisíc lidí, o rok dříve to bylo 48 tisíc a v roce 2015 dokonce 51 tisíc. Pracovní stres je však v dnešní době ve všech zaměstnáních již běžný, takže vyhýbat se stresu může být opravdu obtížný úkol. Musíte přijmout různé strategie a opatření. Přečtěte si pár technik stresového řízení, které můžete vyzkoušet.

Zahajte den vykročením pravou nohou

Opravdu velmi záleží na tom, jak začnete svůj den, protože nálada, se kterou se probudíte, a kterou si hned po ránu nastavíte, vám vydrží po zbytek dne. Vychutnejte si lahodnou snídani, zastavte se u vaší oblíbené kavárny a kupte si šálek cappuccina, než dojdete do práce.

Promluvte si s nadřízenými

Zkuste si otevřeně pohovořit s vaším nadřízeným o tom, co by se dalo zlepšit ke zkvalitnění práce, práce bez tlaku a stresu. Vytvoříte tak efektivní plán řízení stresu na pracovišti, protože nejen vy, ale i vaši kolegové si nejspíše procházejí tím samým.

Nepouštějte se do konfliktů

Konflikty na žádném pracovišti nikdy nic nepřinesly. Pokud se dostanete do neshody s kolegou či nadřízeným, snažte se konflikt vyřešit taktně. Zdržujte se nadměrného sdílení informací a sdělování „drbů“ na pracovišti, protože to může v budoucnu vést pouze ke konfliktům.

Snažte si udržet pořádek

To samozřejmě neznamená, že neorganizovaný a neuspořádaný pracovní prostor vede pouze k většímu stresu a nižší produktivitě. Časem ale můžete ztrácet čas při hledání různých věcí. Díky organizovanému pracovnímu prostoru můžete být trochu více uvolnění a vysoce produktivní.

Pohodlný pracovní prostor

Jestliže musíte pracovat osm hodin denně a váš pracovní prostor není pohodlný, může to vést k bolestem hlavy, zad a samozřejmě ke zvýšení stresu. Promluvte si s vedením, zda by vám nezajistilo zvelebení vašeho pracoviště. Pokud vám zaměstnavatel odmítne vyjít vstříc, pokuste se vyzdobit své pracoviště sami.

Nesnažte se dělat více věcí najednou

Tzv. „multitasking“, neboli víceúlohový styl, je jako přecpání vaší mysli deseti různými věcmi místo toho, abyste se soustředili na jednu práci, dokončili ji a pak pracovali na dalším projektu. Nesnažte se dělat všechno najednou, zvyšuje to stres.

Dopřejte si v práci odpočinek

Dělejte v práci aktivity, u kterých víte, že vás uklidňují. Například si pusťte hudbu nebo si na chvíli zameditujte. Dejte si pár minut na přestávku a dělejte tyto věci. Budete se cítit uvolněněji a práce vám pak půjde lépe od ruky.

Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud si myslíte, že opravdu nejste schopni zvládnout vlastní stres, konzultování s odborníkem může být skvělý nápad. Můžete kontaktovat terapeuta, který vám poradí různé techniky pro zvládání stresu. Přijetí pomoci může jen zlepšit schopnost zvládat stres.

Kariéra je pro většinu lidí velmi důležitá, ale nesmíme zapomínat na naše zdraví. Také nezapomeňte, že důvodem, proč pracujete tak tvrdě, je podpora vaší rodiny. Takže to znamená, že nesmíte zapomínat ani na trávení kvalitního času s rodinou. Protože nejlepší stresový „odbourávač“ jsou samozřejmě vaši nejbližší a také přátelé.

Pro ExtraLIFE.cz Karolína Vlčková

Nejčtenější články