Close search

Jak poznat dobré víno: Základní tipy sommeliera pro laiky

Pixabay.com

Červené, bílé, sladké, polosladké, kyselé. Přiznejme si to na rovinu - každý se občas ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o vínu, a mnoho z nás polije studený pot. Nevíte, podle čeho poznat chuť vína? Nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíce? Sommelier David Král shrnuje to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

Základem je čirost

První, čeho si u vína všímáme, je jeho čirost. Jednoduchou pomůckou může být otočení sklenky proti světlu nebo přiložení bílého papíru na pozadí. „Degustovat je potřeba v místech, kde nic nebude rušit vaše smysly. Není tam hluk, příliš velká zima nebo teplo, vzduch není nasycený kouřem. Až tehdy se lze dostatečně zaměřit na vzhled, vůni a chuť vína,“ doplňuje trojnásobný držitel ocenění Sommelier roku David Král.

Víno musí vonět

Vínem nejdříve zlehka zatočíme a přivoníme k okraji sklenky. Zároveň si musíme pamatovat, že nepříjemná vůně rozhodně nevěstí nic dobrého. „Měli byste cítit ovoce, květiny, koření,“ říká David Král a dodává: „Roli ale také hraje výběr sklenky. Pro šumivá vína doporučuji sklenku typu flétna, pro lehčí bílá a červená vína sklenku typu tulipán a pro vína zrající v nových sudech balónovité sklenky.“

Základní chutě

Naučte se vnímat pomocí celých úst. Jazyk, patro, ale i celá ústní dutina jsou totiž velmi citlivým porotcem. Jako malé děti jsme se učili, že chuť na stranách jazyka ukazuje na kyselost, špička jazyka na sladkost, strany špičky na slanost a kořen na hořkost.

Víno a špenát? Raději ne

Jestli je něco jisté, tak to, že špatným výběrem vína můžeme zkazit skvělé jídlo a nedobrým jídlem zkazit vynikající víno. Pokud si nejste jistí, můžete vždy vyzkoušet jednoduchý návod:

  • Bílé víno: telecí a drůbeží maso, ryby, plody moře, světlé omáčky, zeleninové saláty

  • Růžové víno: lehčí jídla, grilované pokrmy

  • Červené víno: tmavé maso, kořenitá jídla, těstoviny

Zároveň musíme myslet na to, že víno nelze podávat ke všemu, co doma zrovna najdeme. Nehodí se například k zavařeninám a k přesolenému jídlu. A rozhodně ho není radno kombinovat s pokrmy, které jsou dochucovány vinným octem.

Nejčtenější články