Close search

Inspirace pro línou neděli: Deset skvělých oscarových filmů natočených podle skutečné události

StudioCanal Zdroj: StudioCanal

Neděle je dnem odpočinku a je tedy jako stvořená pro vyšetření chvilky na nějaké to válení pod dekou, s čajem a třeba nějakým kvalitním filmem. Pokud vás zajímá něco, co vás vážně strhne, možná si vyberete z některého z následujících oscarových dramat, která vznikla na základě skutečných událostí.

Napsal sám život

Začínajícím scenáristům je kladeno na srdce, ať se nesnaží líčit šílené historky, které se skutečně staly, protože by tomu na plátně pak nikdo neuvěřil. Film bizarnost života dostihnout nemůže, některé slavné snímky ale dokazují, že ji dokáže velmi dobře uchopit a předat dál.

Není to jen tak, že Oscary často vyhrávají ti herci, kteří pro danou roli prošli nějakou drastickou fyzickou či jinou proměnou a ty filmy, které jsou inspirované skutečnými událostmi. Koneckonců, k čemu by ta kinematografie byla, kdyby nedokázala nastavovat zrcadlo tomu, co prožíváme každý den? Letošní ročník předávání Cen Americké Akademie se kvapem blíží, a tak jsme vybrali desítku v minulosti oceněných dramat, které líčí něco, co se skutečně stalo.

Ať už jde o neuvěřitelnou story Erin Brockovichové, jejíž ztvárnění vyneslo Oscara Julii Roberts, nebo hned několika Oscary ověnčené velkofilmy jako Lawrence z Arábie či Schindlerův seznam, v galerii níže si každý najde inspiraci, třeba pro to, s jakým snímkem strávit líné nedělní odpoledne...

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu