Close search

Legendární Dolph Lundgren, pouhá filmová mlátička? Ve skutečnosti génius s IQ 160

Archiv Zdroj: Archiv

Známé osobnosti a světově proslulé celebrity kvůli své profesi orientované na zábavní průmysl většinou nemají možnost prezentovat své znalosti či akademické úspěchy. Přesto se často mohou pochlubit skutečně vysokým IQ nebo vynikajícím vzděláním. Věděli jste, že mezi ty nejchytřejší patří i hrdina akčních filmů Dolph Lundgren, který se proslavil díky roli Ivana Draga ve snímku Rocky IV?

Byť by se mohlo zdát, že to v zábavním průmyslu není třeba, měření inteligenčního kvocientu se nevyhýbají ani hollywoodské hvězdy. Některé z nich navíc získaly tituly na prestižních univerzitách, nebo by v případě volby jiné kariéry mohly působit ve vědecké sféře.

Výše IQ většiny lidí na planetě se pohybuje mezi hodnotami 85-115. IQ 115-130 má přibližně pouze 13 procent populace a inteligenčním kvocientem vyšším jak 130 se mohou pochlubit jen 2 procenta. Které celebrity se zařadily do tohoto úzkého kruhu a mohou se pochlubit tím nejvyšším IQ?

Dolph Lundgren - IQ 160

Slavný švédský herec, kterého si filmoví fanoušci mohou pamatovat z akčních filmů 80. a 90. let, není pouze nemyslícím vypracovaným sportovcem, jakého zahrál třeba ve snímku Rocky IV - byť je jeho podání sovětského boxera Ivana Draga mrazivým dodnes.

Lundgren dokončil střední školu s vyznamenáním a díky školním výsledkům získal mnoho vědeckých stipendií, které mu umožňovaly studium na amerických univerzitách. Těch vystřídal hned několik – na Royal Institute of Technology získal bakalářský titul a ten magisterský obhájil na univerzitě v Sydney. Lundgren si ale vybral skutečně obtížný obor a určitě se jako jeden z mála v Hollywoodu může pochlubit titulem z chemického inženýrství. Později dokonce získal Fullbrightovo stipendium, které mu umožnilo studovat na nejvyhlášenější vysoké škole v USA - na MIT. Lundgren se dlouhé roky věnoval karate a vedle studia si vydělával jako bodyguard. Když dostal nabídku dělat ochranku zpěvačce Grace Jones, přestěhoval se do New Yorku, který mu svou pestrostí otevřel oči a místo plánovaného studia na MIT se začal věnovat herectví.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dolph Lundgren (@dolphlundgren),

Ashton Kutcher - IQ 160

Americký bavič a herec se proslavil díky komediálnímu seriálu Zlatá sedmdesátá, zábavnímu pořadu Pranked na MTV a pak se ctí ustál převzetí hlavní role po Charlie Sheenovi v hitovém sitcomu Dva a půl chlapa. Kutcher dokázal vedle budování herecké kariéry vystudovat biochemické inženýrství na Univerzitě v Iowě.

Pak se sice začal naplno věnovat práci v Hollywoodu, ale to není všechno. Je i úspěšným investorem a aktivně se věnuje třeba financování startupů. I díky tomu dnes vlastní majetek v hodnotě okolo 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ashton Kutcher (@aplusk),

Quentin Tarantino - IQ 160

Jeden z nejslavnějších a nejosobitějších režisérů na světě byl dlouho známý jako šílenec z videopůjčovny. Do školy nechodil rád a nebavilo ho učit se. Jediný předmět, který měl v oblibě, byla historie. Údajně to bylo pouze proto, že mu historie přišla jako jeden velký film, vždy si některé zajímavé příběhy vizualizoval a představoval, jak by vypadaly ve skutečnosti. I to je jedno z prokletí vysokého IQ, člověk ne vždy dokáže fungovat v "normálním" prostředí.

Tarantino ale svůj intelekt směřoval správně a v 90. letech minulého století snímkem Pulp Fiction: Historky z podsvětí doslova změnil Hollywood. A nejen tam je dodnes netrpělivě očekáván každý jeho nový projekt.

Sharon Stone – IQ 154

Slavná hollywoodská herečka, která se proslavila díky legendárnímu snímku Základní instinkt, se může kromě krásy a skvělé kariéry pochlubit i nadprůměrně vysokým IQ. Na základní školu vyrazila rovnou do druhé třídy ve věku pěti let, v patnácti získala stipendium, které jí umožnilo studovat na vysoké škole kreativní psaní a umění. Stone sama sebe popisovala jako „ošklivé káčátko“, které se rádo učilo. Přesto ale ze školy odešla a začala se věnovat herectví. Toto rozhodnutí z ní udělalo jednu z největších hvězd Hollywoodu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sharon Stone (@sharonstone),

Mayim Bialik - IQ 150

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že představitelka Amy, geniální neurobioložky ze seriálu Teorie velkého třesku, je ve skutečnosti extrémně vzdělaná žena. Co víc, Mayim Bialik nehraje vědkyni jenom na televizní obrazovce, ona je jí ve skutečnosti. Kromě televizní kariéry se plně soustředila i na studium na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, kde získala titul PhD. z neurovědy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený mayim bialik (@missmayim),

JAK ŽIJÍ HVĚZDY S VYSOKÝM IQ? PODÍVEJTE SE DO GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu