Close search

Fotky dětí na internetu lákají predátory. Rodiče si často neuvědomují nebezpečí

Pixabay Zdroj: Pixabay

O možnostech a nástrahách internetu a sociálních sítí ví veřejnost v dnešní době mnohem více, než například před deseti lety, kdy se sociální sítě teprve dostávaly na své výsluní. Přesto mnozí rodiče stále zveřejňují fotografie svých malých dětí na veřejně dostupných serverech, aniž by se zamysleli nad možnými následky.

Internet je dobrý sluha, ale špatný pán. Tato věta platí pro mnohá jeho odvětví a vlivy, které má na lidské životy. Jedním z největších nebezpečí, kterému čelí malé děti, jsou internetoví predátoři, kteří využívají sociální sítě pro své potřeby. 

Jednou velkou rizikovou skupinou jsou teenageři, kteří již smějí používat sociální sítě, mohou si zakládat profily a zveřejňovat příspěvky a fotografie. Tito mladí lidé se sice cítí už dostatečně dospělí na to, aby svévolně používali internet, ale stále jsou dost nezkušení v oblasti manipulací a nebezpečí, které jim na internetu může hrozit. 

Online predátoři

Často se stává, že podobný profil, například mladé dívky, si vyhlédne online predátor a dívku kontaktuje. Takoví lidé většinou mívají falešné profily a fotografie, takže se muž může dívce představit jako jen o pár let starší studentka vysoké školy. Koneckonců, sociální sítě při zakládání profilů rozdíl nepoznají. 

Tento predátor nabídne dívce přátelství a začne si s ní psát. S postupem času ale na dívku zvyšuje nátlak a vyžaduje fotografie, často intimní. Pokud mladá uživatelka takovou fotku pošle, nátlak se zvýší a predátor může dívku vydírat, že fotografie zveřejní, pokud mu mladá slečna nevyjde vstříc a nepošle další fotografie nebo nepřistoupí na intimní kontakt.

Strach z trestu

Podobné situace se ale na internetu stávají i mladým chlapcům, o které samozřejmě online predátoři také jeví zájem. Pokud mladí lidé takovou činnost ze strany uživatelů sociálních sítí zaznamenají, měli by ihned vše sdělit rodičům. V takovou chvíli by rodiče rozhodně měli potlačit nutkání dětem vynadat a ihned by měli kontaktovat policii. Pokud se totiž dítě bude bát, že na něj rodiče budou naštvaní, může na nátlak ze strany predátora přistoupit a celá situace může mít mnohem horší následky. 

Příspěvky rodičů

Někdy ale i samotní rodiče přilévají olej do ohně a dávají na nechráněné a veřejně dostupné servery fotografie svých malých dětí. Rodiče by si ale měli dávat pozor na to, jakou informaci na internetu a sociálních sítích zveřejňují a kdo bude mít možnost ji vidět. Není totiž výjimkou, že rodiče uveřejňují nejen záběry z parků, pravidelných vycházek a domácích činností, ale také tam udávají polohu, kde se právě nacházejí, přesný čas a také jestli se třeba jedná o pravidelnou činnost. Taková informace se může velice jednoduše dostat k online predátorům, kteří by ji mohli využít ve svůj prospěch.   

Také částečně nebo i zcela obnažené fotografie malých dětí, které se například koupou ve vaně, nebo leží na posteli, patří mezi materiál, který predátoři na internetu často hledají a ukládají si ho. Odborná veřejnost proto velice důrazně varuje před zveřejňováním citlivých informací a fotografií malých dětí.

Nejčtenější články