Close search

Čtyři hlavní finanční problémy mladých: Opravdu tolik hýří, nebo se jen snaží přežít?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Mnozí mileniálové, tedy lidé ve věku od 22 do 37 let, nemají dobrou finanční situaci. Nehledě na to, jak často mladá generace čelí kritice, že s penězi neumí zacházet, nemusí to být nutně vina mileniálů. Ve skutečnosti se mladí lidé pouze snaží přežít ve světě, který zdědili.

Generace dnešních mladých lidí často slyší výroky, že neumí zacházet se svými financemi a že nemyslí na budoucnost. Je sice pravdou, že mnozí mladí ani ve věku okolo 30 ještě nemají vlastní bydlení a ani penzijní spoření, to ale nemusí znamenat, že své finance bezmyšlenkovitě rozhazují.

Velké množství mileniálů muselo například na trhu práce již ve svém mladém věku čelit finanční krizi, která velmi silně zkomplikovala hledání vhodné pozice a nástup do práce. Které finanční starosti ale mileniály trápí nejvíce?

Nesplněná očekávání

Čtyři tisíce účastníků průzkumu Business Insider, mezi nimiž byli i lidé patřící do skupiny mileniálů, uvedly, že více jak polovina z nich se považuje za chudé, zatímco třetina se vnímala jako pracovní třída a uvádějí, že jejich očekávání byla před deseti lety větší, takže věřili,že se budou mít lépe než tomu nyní ve skutečnosti je. 

Drahé vzdělání

Dnešní mladá generace musí také skoro povinně mít vysokoškolké vzdělání. Na jednu stranu je to sice velmi dobrý a odůvodněný požadavek, přesto získání diplomu s sebou často nese velkou finanční zátěž. V západních zemích, a nyní již i v mnohých východních, univerzitní vzdělání není zadarmo a mladí lidé, kteří se rozhodnou studovat, se tak ještě před získáním profese a práce velmi silně zadluží. 

(Ne)šetří

Milenialové také méně peněz odkládají na spořící účty. Mnozí totiž mají dluhy a kredity, takže velké množství financí každý měsíc pokrývá splácení těchto dluhů.

Žádné bydlení

I když byly hypotéky v České republice v posledních letech velice dostupné, mnozí milenialové si nepořídili vlastní bydlení. Od roku 2018 banky zpřísnily podmínky pro hypotéky, takže její získání může být ještě náročnější. Také ceny bytů velice silné rostou a v Praze se již několik let pohybují v astronomických částkách. 

Nejčtenější články