Close search

Exmanželka Bezose jednou z nejbohatších žen světa: pět faktů, které jste o ní nevěděli

wikimedia Zdroj: wikimedia

Po rozvodu roku se z bývalé partnerky Jeffa Bezose, který je zakladatelem Amazonu, stane jedna z nejbohatších žen na světě. I když MacKenzie Bezos může rozvod stále trápit, protože jejich manželství končí kvůli Bezosově nevěře, za roky své spolupráce s manželem si odnese obrovskou odměnu. Víte ale, čemu věnovala žena nejbohatšího muže světa?

Manželství nejbohatšího muže na světě Jeffa Bezose s jeho chotí Mackenzie brzy skončí a pár se už dokonce dohodl na tom, jak si rozdělí svůj neuvěřitelný majetek v hodnotě 137 miliard dolarů (3 biliony korun). MacKenzie, která byla ve svazku s Bezosem 25 let, připadne čtvrtina jejich společného podílu ve společnosti Amazon. Hodnota těchto 4 procent akcií je asi 800 miliard korun.

I když se dvojice rozvádí kvůli nevěře Jeffa s jejich dlouholetou rodinnou přítelkyní Lauren Sanchezovou, MacKenzie si za svoji spolupráci s bývalým partnerem odnese odpovídající odměnu. Čemu se ale roky věnovala?

Spisovatelka

MacKenzie Bezos vystudovala prestižní Princentonskou univerzitu v USA. Studovala anglický jazyk a také se věnovala tvůrčímu psaní. Na tak významné univerzitě ji dokonce učil známý spisovatel Toni Morrison, který vyhrál Nobelovu cenu za literaturu a Pulitzerovu cenu. Sám spisovatel se o MacKenzie vyjádřil jako o jedné z nejschopnějších studentek, kterou kdy učil. MacKenzie se později začala věnovat profesionálnímu psaní a vydala dvě knihy. A jen tak mimochodem, dnešní internetový obchodní gigant Amazon začínal jako online knihkupectví.

Osudový pohovor

Jeff Bezos a MacKenzie se poprvé potkali na přijímacím pohovoru, který vedl Jeff, když se jeho budoucí žena ucházela o pozici. Později měli v newyorském fondu D.E. Shaw, kde oba pracovali, kanceláře hned vedle sebe. MacKenzie v roce 2013 pro časopis Vogue uvedla, že se zamilovala do Jeffova charakteristického smíchu, který se z jeho kanceláře často ozýval.

Společný život

Dvojice se vzala v roce 1993, krátce poté, co se Bezos rozhodl odejít ze zaměstnání a založit vlastní projekt. MacKenzie stála při zrodu Amazonu. Hrála jednu z klíčových postav ve firmě a spravovala její účetnictví. Bezosovi mají spolu čtyři děti, tři chlapce a jednu dívku, kterou si adoptovali z Číny.

Silná kritika

V listopadu 2014 MacKenzie upoutala pozornost veřejnosti, když jako jedna z mála napsala velmi negativní recenzi na stránkách Amazonu ke knize Brada Stonea, Globální samoobsluha (The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon). I když byla tato kniha velmi pozitivně přijata kritiky, MacKenzie autorovi vyčítala nedostatek informací. Autor Brad Stone jí dokonce oficiálně odpověděl pomocí serveru Bloomberg, kde svoji práci bránil a uváděl, že některé podrobnosti mohou znát jenom ona s Jeffem Bezosem.

Kyberšikana

MacKenzie založila webové stránky Bystander Revolution, které mají za úkol šířit osvětu na téma kyberšikany. Na webu se objevují i vyjádření slavných hvězd jako Laurna Dern, Salma Hayek, Elizabeth Banks, Jaime Lee Curtis.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu