Close search

Evoluce princezen od Disneyho: Dočkáme se i princezen bisexuálek?

Zdroj:

Svět se mění a s ním i podoby pohádek: pohádky jsou otevřenější, nápaditější a pro některé kontroverznější. Pohádky musí být genderově vyrovnané a zároveň korektní. Jak na tyto trendy reaguje nejoblíbenější produkce Disney?

Disneyho princezny už nejsou klasické puťky, které by seděly ve svém krásném zámku a čekaly, až je zachrání princ. V Disneyho filmech stále častěji vidíme princezny, které lezou po stromech, mají rozcuchané vlasy a jejich postavy nejsou chodící reklama na anorexii. Jak je to s dalšími princeznami?

Frozen a stále jedna nezodpovězená otázka

Pohádka Frozen zažila neskutečný úspěch a s ním i princezna Elsa. Krásná blondýna se superschopnostmi, které ji mohou zničit. Hned po prvním díle pohádky si skalní fanoušci kladli otázku: Kde je princ Elsy?Jak je možné, že Elsa nemá společníka? Samotná režisérka pohádky dává nejasnou odpověď: "Elsa mě překvapuje každým dnem. Uvidíme, jakým směrem se postava bude vyvíjet".  Dává tím jasný prostor spekulacím, že se ve třetím pokračováním pohádky objeví po boku Elsy konečně žena.

Jakou barvu pleti má mít mořská panna?

Další pozdvižení studio Disney zažilo v momentě, kdy oznámilo obsazení pohádky Malé mořské víly. Identita kreslené princezny Ariel byla jasně daná: krásné dlouhé zrzavé vlasy, bílá pleť a mořská ploutev místo nohou. V remaku slavné pohádky se režisér rozhodl pro radikální krok - v hlavní roli Ariel se objeví Afroameričanka Halle Bailey.  Tato skutečnost rozdělila fanoušky na dva tábory. Jak si mohl režisér dovolit změnit barvu pleti oblíbéné Disney postavě? Druhá změnu vítá a logicky argumentuje: mořská panna je mystické stvoření, které nemá jasně danou barvu pleti.

Multi kulti: a svět princezen tomu není opakem

Disney už dávno není propagátor amerického pohledu na svět. Princezny pochází z celého světa:princezna Mulan z Číny, divoká Locika z Itálie a Rebelka ze Skotska. Třeba se jednoho dne dočkáme i remaku české princezny.

POKRAČUJTE VE ČTENÍ VE FOTOGALERII:

 

 

 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu