Close search

Etiketa spropitného: Proč v některých zemích necháváme něco navíc a v jiných nic?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Spropitné, tringelt nebo dýško - něco navíc obsluze by v ideálním případě mělo tvořit kolem deseti procent z celkové sumy za zážitek v restauraci. Samozřejmě za předpokladu, že zážitek byl kladný. Toto jednoduché pravidlo ale neplatí plošně po celém světě.

Plat pod minimální mzdou

V USA, Bulharsku či v Brazílii jsou platy číšníků tak nízké, že většina jejich příjmu pochází právě ze spropitného. Není divu, že nepřičtení 10 procent k celkové útratě v restauraci bude důvodem kyselého obličeje číšníka. Práce, kterou pro vás odvedl, nebyla ve své podstatě zaplacena. Některé restaurace na to jdou oklikou: automaticky vám daných 10 % naúčtují bez ohledu na to, zda jste byli spokojeni. V zájmu zamezení dvojitého spropitného je dobré zkontrolovat si účet.

Neúcta k hostiteli

Naopak, směrem na východ lidé neočekávají žádné spropitné. Jednoduše se nejedná o součást kultury a žádný majitel restaurace od svých hostů nevyžaduje něco navíc. Pokud se i přes to rozhodnete odměnit obsluhu za fenomenální výkon, v Číně se neurazí. Ale pozor! V Japonsku se doporučuje nepřidávat jakýkoliv obnos, a pokud ano, pouze v obálce, kterou vložíte obsluze do rukou.

Příjemné plus

Thajsko, Austrálie či Španělsko – země, ve kterých vám nikdo neutrhne hlavu za to, že jste přidali dýško. Naopak, koho by nepotěšil nějaký ten baht (ale raději americký dolar), australský dolar nebo euro navíc? Stačí zaokrouhlit danou částku, ideálně v hotovosti, a určitě se dostaví milý úsměv na tváři či i nějaké další dobroty navíc.

Jak se chovat u stolu a jaká pravidla by se měla dodržovat? Pokračujte ve čtení ve FOTOGALERII:

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu