Close search

Dům ze 101 dalmatinů je na prodej: Ikona Londýna stojí přes čtvrt miliardy a volá po renovaci

Beauchamp Estates Zdroj: Beauchamp Estates

Britská spisovatelka Dodie Smith tak dlouho chodila okolo jistého stylového růžového domu, až do něj umístila děj knížky, podle které v roce 1961 vznikla klasická disneyovka 101 dalmatinů.

Na trhu se objevil stylový růžový dům, který se může pyšnit nejen tím, že je v exkluzivní a drahé londýnské čtvrti Primrose Hill.

Byl také inspirací pro dětskou knížku Sto a jeden dalmatinec od Dodie Smith, podle které vznikla slavná disneyovka 101 dalmatinů (1961).

Dům z knížky

Podle deníku London Evening Standard je nemovitost na Albert Terrace jen kousek od domu spisovatelky Dodie Smith, která bydlela na Dorset Square. Pravidelně prý procházela kolem, když chodila se svými devíti dalmatiny do Regent´s Parku.

Nemovitost byla inspirací pro dům, v němž žijí dalmatini Pongo a Perdita, respektive jejich početné potomstvo, které padne do oka kožichy posedlé Cruelly. Ta si chce z jejich jemné, puntíkové kůže nechat ušít něco na míru. Smith prý dostala nápad na příběh, když byla na večeři u svých přátel a někdo zahlásil, že by z jejích psů byl hezký kožich.

Dům byl postaven v roce 1847 pro Charlese Fitzroye, třetího barona ze Southamptonu. Teď je na prodej poprvé za posledních 37 let. A právě za tuto dobu se z Primrose Hill, kdysi vesnicky působící klidné oblasti plné viktoriánských teras a pastelových barev, stala rušnější módní čtvrť plná elegantních restaurací a obchodů.

101 renovací

Pětipodlažní dvojdomek si i po dekádách zachovává jemně růžový nádech a detaily z bílého kamene. Zvenčí působí zachovale, s interiérem je to horší, noví majitelé musí počítat s renovací. Květinové závěsy a sametové polštáře působí lehce bez života. Dřevěné obklady také pamatují lepší časy.

Nemovitost s osmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami má ale přesto potenciál. Je v populární čtvrti, dýchá historií a vypadá stylově. Tomu zodpovídá i cena 8,95 milionu liber (265 milionů korun).

Na nemovitost, která inspirovala příběh 101 dalmatinů, se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu